Ioan Niculae nu a convins instanţa că s-a îndreptat. Motivarea judecătorilor de a-l menţine în închisoare

Ioan Niculae nu a fost eliberat condiţionat deoarece perioada scurtă petrecută în închisoare nu a convins instanţa că s-a îndreptat, potrivit motivării Judecătoriei Găeşti, care a respins cererea lui Niculae în 31 august.
Filip Stan
08 sept. 2015, 09:25
Ioan Niculae nu a convins instanţa că s-a îndreptat. Motivarea judecătorilor de a-l menţine în închisoare

Judecătoria Găeşti arată în motivarea deciziei prin care a hotărât menţinerea în închisoare a omului de afaceri Ioan Nicolae, condamnat pe 2 aprilie, la doi ani şi şase luni de închisoare în Dosarul „mită la PSD”, că acesta îndeplineşte doar una dintre condiţiile eliberării condiţionate, astfel că nu poate fi admisă solicitarea sa de eliberare condiţionată.

Concluzionând, potrivit articolului 59 si următoarele Cod penal (1969), pentru a putea beneficia de liberare condiţionată condamnatul trebuie să îndeplinească două condiţii: (1) să execute o perioadă minimă din durata pedepsei şi (2) să dea dovezi că s-a îndreptat şi se poate integra în societate„, se arată în motivarea judecătorilor.

Pedeapsa lui Ioan Niculae este de 914 zile, iar pentru a putea cere eliberarea condiţionată, acesta trebuia să execute o treime, respectiv 304 zile.

El a executat, efectiv, 139 de zile, din 2 aprilie, până la data în care s-a discutat cererea sa de eliberare condiţionată în comisia de specialitate din Penitenciarul Găeşti, şi i s-au mai considerat ca executate 166 de zile, ca urmare a activităţilor lucrative prestate si a lucrărilor ştiinţifice elaborate (150 zile din elaborarea a cinci lucrări ştiinţifice si 16 zile, în baza muncii prestate la penitenciarele Bucureşti Jilava si Găeşti), totalul zilelor executate fiind de 305 (139+166 zile).

Citeşte şi Ioan Niculae a scris 5 cărţi în puşcărie, câte una la 29 de zile. Avocat: Lui Balzac i-aţi făcut calculul?

Executarea fracţiunii de pedeapsă nu atrage însă, automat, liberarea condiţionată a deţinutului, fiind necesară întrunirea cumulativă a condiţiilor prevăzute de art.59 Cod penal (1969), liberarea condiţionată fiind o facultate, lăsată la aprecierea instanţei de judecată„, notează judecătorul.

Referitor la cea de a doua condiţie, „să dea dovezi că s-a îndreptat şi că se poate integra în societate„, magistratul apreciază că „timpul scurt petrecut de condamnat în penitenciar nu a format convingerea instanţei că scopul preventiv şi educativ al pedepsei aplicate a fost atins.

„Pentru ca scopul pedepsei (prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni) să fie îndeplinit, pedeapsa trebuie sa fie adecvată acestui scop, atât în momentul în care limitele sale sunt legiferate pentru fiecare infracţiune în parte, cât şi în momentul individualizării judiciare şi în momentul executării. Faza de executare a pedepsei este cea în care se pune accent deosebit pe prevenţia specială (reeducarea condamnatului), în celelalte doua faze, cea a individualizării legislative şi a individualizării judiciare, punându-se accent cu precădere pe prevenţia generală”, mai arată instanţa în motivare.

Citeşte şi MOTIVARE „Mită la PSD”. Ioan Niculae şi Bunea Stancu, trimişi la psiholog pentru „ÎNDREPTARE”

În final judecătorul arată că, „faţă de durata pedepsei, 2 ani si 6 luni, perioada efectiv executată este mult prea mică, în raport de perioada considerată ca si executată, nefiind oportun, la acest moment să se dispună liberarea condiţionată„.

Nu trebuie pierdut din vedere faptul că pedeapsa are si caracter represiv, respectiv tocmai izolarea de societate a celui condamnat pentru o perioada de timp, ce variază în funcţie de criteriile de individualizare a pedepsei. Astfel, se apreciază că scopul pedepsei nu a fost atins, aceasta urmărind prevenirea săvârşirii altor fapte de către condamnat sau de alte persoane, prin funcţiile ei de intimidare si exemplaritate, atât de necesare in vederea ocrotirii valorilor sociale pe care legea penală le protejează„, conchide instanţa.

Judecătoria Găeşti a respins cererea omului de afaceri pe 31 august. Decizia instanţei poate fi contestată la Tribunalul Dâmboviţa.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Orașul din România în care oamenii trăiesc bine și nici nu vor să audă de București. Sunt la doi pași de Capitală, dar spun că nu le lipsește nimic. Traiul e mai bun, casele mai ieftine, nu există trafic. Mulți s-au mutat aici
Capital.ro
Se termină complet pentru Călin Georgescu. NU mai are nicio șansă: A fost grav
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Adevărul despre tăierile de posturi la CJ Bihor. Cine sunt cei doi angajați care au reușit să câștige în instanță
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Surprizele începutului de an. Câtă încredere au românii în Călin Georgescu, Donald Trump și Vladimir Putin. Sondaj CIRA, comandat de EVZ.
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
O lună februarie cum n-a mai fost în București. Meteorologii Accuweather au publicat prognoza
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Proprietarii de locuințe, obligați să achite. Se declară neapărat
StirileBZI
Românii sunt obligați să depună cerere la Primărie pentru carte de identitate în 2025. Au la dispoziție 15 zile
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Prăbușire devastatoare a unui bloc cu patru etaje în Konya, Turcia
MediaFlux
Se MAJOREAZĂ PENSIILE și în 2025! ANUNȚ privind INDEXAREA veniturilor SENIORILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pasiuni ascunse: fascinația hentai – când lumea ”reală” nu mai e suficientă