Ioan Oltean, despre dosarul deschis de DNA în care a fost achitat: „A fost, cu siguranţă, o directivă stabilită de cineva anume”

Ioan Oltean a fost acuzat de DNA că ar fi luat mită în curtea unei biserici din Chitila, dar a fost achitat şi a acordat un interviu revistei QMagazine, în care vorbeşte despre modul în care a funcţionat justiţia în perioada 2011-2016.

RomaniaTV.net
10 sept. 2020, 13:33
Ioan Oltean, despre dosarul deschis de DNA în care a fost achitat: „A fost, cu siguranţă, o directivă stabilită de cineva anume”

Întrebare: Cum vă explicați faptul că un dosar s-a bazat doar pe un denunț, făcut de un preot arestat?

Ioan Oltean: Cred că la vremea respectivă a fost o strategie de distrugere a clasei politice românești. Eu nu am fost singurul persecutat politic. Dacă eram singurul, aș fi zis că a fost un incident. Justiția mai poate face erori neintenționate. Anii 2011-2015, chiar și 2016, au fost, însă, anii în care o clasă politică a fost distrusă. Astăzi nu o să mai vedeți în structura politică românească un om cu pregătire profesională solidă, realizată înainte de 1990. A fost, cu siguranță, o directivă stabilită de cineva anume, ca oamenii politici cu demnitate, capacitate intelectuală și profesională, patrioți și adevărați lideri, să fie distruși. Așa s-a întâmplat și în cazul meu. Eram unul dintre cei mai vechi parlamentari din România. Aveam 22 de ani în Parlamentul României când s-a cerut arestarea mea. Eram președintele unei organizații județene foarte bune. Nu aveau nicio posibilitate de a mă scoate în afara sferei politice decât construindu-mi un dosar și introducându-mă în categoria „penalilor”. Atunci am fost forțat să mă dau la o parte și să încerc să-mi apăr demnitatea în justiție.

Întrebare: Ce credeți că simte procurorul care a provocat toată această dramă umană și socială?

Ioan Oltean: Am fost la audieri de puține ori, întrucât cauza a fost foarte simplă și nu a fost nevoie să mă duc des. E greu de înțeles ce a fost în mintea procurorului de caz, cum a putut înscena așa ceva și ce fel de conștiință are. Ce conștiință poate avea un om care știe că distruge cariera și viața altui om, printr-o lucrare fără niciun fel de suport?!

Întrebare: Dar credeți că a făcut singur asta, mai ales că rechizitoriul a fost confirmat de șeful de secție?

Ioan Oltean: Nu. În urmă cu doi ani, ziarista Sorina Matei a dat publicității, la postul TV B1, un material din care rezulta că un an de zile au forțat pregătirea dosarului meu, refăcându-l de mai multe ori, până când i-au dat o formă, care să fie cât de cât acceptabilă, pentru a mă putea declara vinovat. S-a făcut asta, pentru ca, până la urmă, să îl claseze. De sus și până la procurorul de caz, a fost o întreagă echipă. Actul prin care se cerea arestarea mea era semnat de procurorul-șef al DNA Laura Codruța Kovesi. Ea a semnat. Lucrătura a fost de jos până sus, de sus până jos”.

Citeşte şi: Laura Kovesi, interviu pentru BBC: „Bineînțeles că voi investiga frauda financiară, oamenii puternici”