Laura Kovesi, interviu pentru BBC: "Bineînțeles că voi investiga frauda financiară, oamenii puternici"

Publicat: Marţi, 08 Septembrie 2020 22:41 // Actualizat: Miercuri, 09 Septembrie 2020 22:58 // Sursa: romaniatv.net

Laura Codruţa Kovesi a acordat un interviu pentru BBC, în care a abordat şi teme sensibile, cum ar fi colaborarea cu serviciile secrete şi activitatea EPPO pe parcursul ultimului an.

Jurnalistul britanic Stephen Sackur a întrebat-o pe fosta șefa DNA despre rezultatele obținute într-un an de zile, iar Kovesi a explicat că are nevoie de procurorii europeni și cei delegați în statele membre pentru a-și exercita funcția, momentan având în mare parte atribuţii administrative.

Stephen Sackur: Ce ați realizat până în prezent?

Laura Kovesi: Am preluat biroul în noiembrie. Pentru a-mi începe activitatea, trebuie să am procurori europeni, acei procurori care lucrează cu mine în Luxemburg și acei procurori delegați care vor lucra în statele lor naționale.

Stephen Sackur: Problema este foarte urgentă. Vorbim despre rolul crimei organizate și fraudarea a miliarde de euro din Fondul European Agricol și din Fondul de Coeziune din întreaga Europă, iar după 9 luni, lucrați ca administrator.

Laura Kovesi: Da. Trebuie să construim noul birou, să avem toate reglementările interne, toți procurorii europeni. Este responsabilitatea dintre Comisie, PE, Consiliu și toate autoritățile naționale.

Stephen Sackur: Aţi obținut slujba datorită istoriei remarcabile din România în timpul pe care l-aţi condus în calitate de director anticorupție. Am văzut că ati condus campania împotriva unor politicieni: fostul prim-ministru, Năstase, 14 foști ministri, 43 de parlamentari, 260 de oficiali locali. Vă doriti capturarea "bestiei" din Europa?

Laura Kovesi: Bineînțeles că voi investiga frauda financiară, oamenii puternici, dar este important să spun că voi fi procuror în 22 de state membre.

Stephen Sackur: Ati fost o figură controversată în România. Dacă ne uităm la starea României, de când ați fost demisă de guvern, Transparency International a clasat România cu performanțe mai slabe, ocupă locul 70 în lume, în ceea ce privește indicele de corupție, în 2019. A fost a doua țară cea mai coruptă din Europa. În ciuda efortului depus, nu mi se pare o schimbare semnificativă.

Laura Kovesi: Când vorbim despre eradicarea corupției sau reducerea nivelului de corupție într-o țară, cred că nu este doar responsabilitatea procurorilor. Ca să lupți cu acest fenomen e necesar să fie un întreg efort, al procurorilor, să previi corupția, să ai legi bune și să oferi suficiente instrumente procurorilor să investigheze acele infracțiuni. Este important să spun că, de asemenea, mentalitatea întregii societăți poate contribui la creșterea nivelului de corupție într-o țară. Nu doar arestând sau investigând persoane putem rezolva problema corupției într-un stat membru.

Stephen Sackur: Cum vă veti face treaba? Este de remarcat faptul că ați fost pregătita de Serviciul de Informații pentru dosare și Constituția României pune sub semnul întrebarii aceste metode. Regretati?

Laura Kovesi: Nu este vorba despre metode, ci despre aranjamentele de lucru bazate pe legislație. Am primit informații de la serviciile secrete și am deschis dosarele. Investigațiile noastre au fost făcute de procurori și polițiști și serviciile secrete nu au lucrat la aceste cazuri.

Stephen Sackur: Domnul Tăriceanu a spus că DNA a devenit coruptă și a devenit parte a politicului, din cauza cooperării dumneavoastră cu Serviciile Secrete? Dacă aduceți metoda în Europa, veți face mulți oameni nefericiți!

Laura Kovesi: Toate cazurile noastre, la care am lucrat în România, au fost verificate în instanță. Așadar, la nivel european, vom lucra în acord cu legislația, așa cum am făcut-o în România tot timpul. Tot ce au făcut procurorii în cazuri a fost verificat în instanță de judecători.

Stephen Sackur: Curtea Constitutionala a spus că ați creat un sistem paralel.

Laura Kovesi: Nu este nicio decizie a CCR care să fi decis că eu am creat statul paralel în România.

Stephen Sackur: Citesc o decizie și sunt acuzații serioase in ceea ce priveste crearea unui sistem paralel.

Laura Kovesi: În acea decizie, am depus o plângere la CEDO potrivit caruia drepturile mele au fost încălcate.
În toată activitatea mea am respectat legea penală a procurorului.

Stephen Sackur: Credeți că în urmărirea corupției și a fraudei, scopul finalizează mijloacele?

Laura Kovesi: Nu. Respect legea și trebuie să o avem in considerare.

Citeşte şi: Florian Coldea, fostul director şef adj. al SRI, audiat la SIIJ: Nu l-am întâlnit niciodată personal pe procurorul Negulescu

Foto: BBC

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
BBC dna EPPO Laura Kovesi OLAF procuror european SRI Tăriceanu
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8582
RON
20 Sep
noapte 10 °
zi 26 °
Ultimele joburi adaugate
24 H