Octavian Jurma avertizează că tulpina Delta se află deja în circulaţie comunitară în România: „Va deveni dominantă cel târziu în septembrie”

Medicul Octavian Jurma avertizează că tulpina Delta a coronavirusului se află deja în circulaţie comunitară în România, precizând că aceasta va deveni dominantă cel târziu în luna septembrie.

18 iun. 2021, 22:58
Octavian Jurma avertizează că tulpina Delta se află deja în circulaţie comunitară în România: „Va deveni dominantă cel târziu în septembrie”
Octavian Jurma avertizează că tulpina Delta se află deja în circulaţie comunitară în România: "Va deveni dominantă cel târziu în septembrie"

Octavian Jurma avertizează că tulpina Delata a coronavirusului va deveni dominantă în România, luna septembrie, dacă se menţine rata curentă de creştere.

Octavian Jurma: Tulpina Delta (indiană) va câştiga competiţia cu varianta Gamma (braziliană)

Citeşte şi Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş avertizează: „Tulpina Delta este cu până la 50% mai contagioasă. Trebuie accelerat ritmul de vaccinare”

„Nu doar ca tuplina Delta (indiană) a fost confirmata oficial în România încă din luna aprilie 2021, dar se află deja în circulaţie comunitară şi în creştere exponenţială chiar dacă tulpina Alpha (britanică) se află în scădere accelerată. Numărul total de infectări cu tulpina Delta a ajuns să fie de două ori mai mare decât tulpina Gamma (braziliană) deşi este în circulaţie de două ori mai puţin timp

La rata curentă de creştere, tulpina Delta (indiană) va câştiga competiţia cu varianta Gamma (braziliană) şi va deveni dominată cel târziu în luna septembrie, dar mai probabil la finalul lunii august. Este o ipoteză confirmată şi de Germania unde tulpina indiană reprezintă acum doar 6% din cazuri, dar institul Robert Koch avertizeaza că va deveni dominantă cel tarziu în toamnă. În SUA situaţia este similară, acolo tulpina Delta a crescut de la o pondere de 6% la una de 10% într-o săptămână”, a explicat epidemiologul într-o postare pe Facebook.

Medicul a mai precizat că tulpina Delta este deja dominantă în Moscova (Rusia are o rezistenţă ridicată la vaccinare similară cu România) şi reprezintă un pericol mai mare decât varianta britanică (Alpha) pe care o înlocuieşte.

Potrivit epidemiologului, tulpina indiană (Delta) infectează mai uşor adulţii care au deja imunitate naturală sau vaccinală superficială, dar şi tinerii nevaccinaţi din zona 18-24 de ani.

„Tabloul clinic este de asemenea uşor diferit la tineri decât până acum. ‘Răcelile’ de care se plâng tot mai multi tineri pot fi de fapt infecţii cu tulpina Delta, care la tineri evoluează cu dureri de cap, dureri de gât, rinoree (curge nasul) şi febra. Simptomele clasice persistă, dar pierderea mirosului nu mai este aşa comună. Tinerii pot confunda uşor o răceală cu infecţia cu Delta şi astfel vor participa la evenimente sociale şi răspândi boala, mai ales dacă nu sunt vaccinaţi. Subliniez asta pentru că am auzit deja stiri că, după renunţarea la mască, la noi în ţară a crescut numărul de răceli sezoniere, dar că nu e cazul să ne îngrijorăm. În aceasta perioadă orice răceala trebuie tratată ca infecţie COVID-19 şi testata de preferinţă cu RT-PCR”, mai scrie medicul.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP),  numărul cazurilor confirmate, în România, cu varianta Delta a noului coronavirus a ajuns la 35, până în 13 iunie.

Citeşte şi Marea Britanie se confruntă cu al treilea val de Covid-19. Tulpina Delta se răspândeşte rapid în rândul tinerilor