Iohannis a semnat numirile a trei şefi din Parchetul instanţei supreme, printre care şi procurorul care s-a ocupat de dosarul „Elodia”

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri seară, numirile pe o perioadă de trei ani, a trei şefi de secţie din Parchetul instanţei supreme, între ei fiind Romulus-Dan Varga, procurorul care a instrumentat cazul Elodia şi Gheorghe Cosneanu, procurorul militar care a coordonat dosarele Revoluţiei şi Mineriadei, precum şi al uciderii disidentului Gheorghe Ursu.

04 ian. 2017, 20:25
Iohannis a semnat numirile a trei şefi din Parchetul instanţei supreme, printre care şi procurorul care s-a ocupat de dosarul „Elodia”

Preşedintele României a semnat, miercuri, decretul privind numirea în funcţia de procuror-şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a lui Romulus-Dan Varga, pe o perioadă de trei ani, anunţă Preşedinţia, scrie news.ro.

Romulus Varga este procurorul care a instrumentat dosarul Elodia, obţinând condamnarea, în 2014, a fostului poliţist Cristian Cioacă, la 15 ani şi opt luni de închisoare pentru uciderea soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu, dispărută în 2007.

Printr-un alt decret, preşedintele l-a numit în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului instanţei supreme pe general-locotenent magistrat Ion Alexandru, pe o perioadă de trei ani.

Totodată, Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind numirea în funcţia de procuror şef al Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a generalului de brigadă magistrat Gheorghe Cosneanu, tot pe o perioadă de trei ani.

Gheorghe Cosneanu este procurorul care a coordonat, între altele, dosarele Revoluţiei şi Mineriadei, dar şi pe cel al uciderii disidentului Gheorghe Ursu.

Cei trei procurori au fost propuşi de ministrul Justiţiei pentru funcţiile de conducere din Parchetul instanţei supreme şi au fost avizaţi de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit statutului judecătorilor şi procurorilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, precum şi procurorii şefi de secţie sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Citeşte şi Klaus Iohannis l-a numit interimar la Agricultură pe Dacian Cioloş