Iohannis afirmă că se apără singur în procesul pe care l-a intentat ANI privind incompatibilitatea

Klaus Iohannis a anunţat, joi, că se apără singur în procesul pe care l-a intentat ANI, care a stabilit că acesta s-ar fi aflat în incompatibilitate din aprilie 2009 până în august 2010, precizând că întâmpinările şi intervenţiile le semnează în nume propriu.

RomaniaTV.net
18 iul. 2013, 14:55
Iohannis afirmă că se apără singur în procesul pe care l-a intentat ANI privind incompatibilitatea

Primarul Klaus Iohannis a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în 16 iulie a fost un termen „fără citarea părţilor” în procesul intentat Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

„A fost un termen de strămutare, fără citarea părţilor, la Înalta Curte (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – n.r), dar nu am cerut eu strămutarea, ci ANI”, a declarat Iohannis.

Întrebat de ce crede că s-a solicitat strămutarea, Iohannis a precizat că nu a citit motivarea ANI şi nu poate şti, iar întrebat ce i-a spus avocatul său despre această motivare, Iohannis a precizat că se apără singur.

„Nu am avocat. Este, iarăşi, o poveste de tip, nu ştiu cum să zic, ziar, blogosferă. Nu am avocat, cum nu am avut nici în procesul trecut. Întâmpinările şi intervenţiile pe care le am, le semnez în nume propriu”, a precizat Iohannis, care a adăugat că se consultă cu juriştii Primăriei.

Primarul Sibiului a menţionat că la primul proces pe care l-a avut cu ANI, a câştigat atât la Curtea de Apel Alba Iulia, cât şi la ICCJ.

Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a contestat decizia Agenţiei Naţionale de Integritate în 31 mai, la Curtea de Apel Alba Iulia.

Iohannis a cerut anularea deciziei ANI din aprilie, privind starea de incompatibilitate în care s-ar fi aflat, întrucât a deţinut atât funcţia de primar, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor la SC Apă Canal SA Sibiu, începând din 30 aprilie 2009 şi la SC Pieţe SA, începând din 5 august 2010.

Următorul termen în acest dosar este în 24 iulie.

În 2 iulie, ANI a depus o cerere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de strămutare a dosarului de incompatibilitate, de la Curtea de Apel Alba Iulia la o altă instanţă egală în grad. Cererea va fi judecată de instanţa supremă în 20 septembrie.

În 24 aprilie, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Iohannis este prim-vicepreşedinte al PNL şi exercită al patrulea mandat consecutiv de primar al municipiului Sibiu.

În 16 mai, Iohannis spunea că „nu a intrat bine” în PNL, că ANI „şi-a amintit” de el şi „iar a găsit o speţă de incompatibilitate”, menţionând că, în opinia sa, este o confuzie pe care o face ANI.

„Există societatea Pieţe, care a fost înfiinţată de noi acum câţiva ani. ANI spune că sunt incompatibil pentru că reprezint municipiul Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor, lucru total fals. Nu am avut niciodată un astfel de mandat, deci nu există cauza. A doua se referă la Societatea Apă Canal, societatea care, după înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), a devenit operator regional. Toţi primarii comunităţilor care sunt în ADI Apă sunt şi reprezentanţii comunităţilor lor în Adunarea Generală a Acţionarilor la Apă Canal, care este operator regional, având comunităţi din judeţele Sibiu şi Braşov”, explica Iohannis, care adăuga că legea incompatibilităţilor prevede că primarul nu poate fi acţionar în AGA a unor societăţi de interes local, fără a face referire la societăţile regionale.

Pe de altă parte, la începutul lunii iulie, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că 20 de primari din judeşul Sibiu au fost în incompatibilitate, întrucât au deţinut şi funcţii de reprezentanţi în Adunarea Generală a Acţionarilor a SC Apă Canal Sibiu.

Cei mai mulţi primari din judeţul Sibiu în cazul cărora ANI a constatat că sunt incompatibili s-au declarat revoltaţi şi au anunţat că vor contesta decizia, unul dintre edili, cel din Cisnădie, spunând că nu a făcut parte niciodată din AGA a SC Canal şi că cei de la ANI sunt „nişte nebuni”.