Iohannis, ATAC la Coaliţia PSD – ALDE: Să legifereze transparent, nu împotriva celor guvernaţi. OUG pe legile justiţiei, îngrijorătoare

Klaus Iohannis a făcut primele declarații în scandalul Ordonanței de urgență pe legile justiției. Şeful statului a declarat, joi, referindu-se la OUG pe justiţie, că se vede că această coaliţie PSD-ALDE nu doreşte să legifereze nici transparent, nici să se consulte cu partenerii, apreciind că "nu este calea bună". "Guvernarea să se facă pentru cei guvernați, nu împotriva lor", a spus şeful statului. 

RomaniaTV.net
18 oct. 2018, 07:32
Iohannis, ATAC la Coaliţia PSD – ALDE: Să legifereze transparent, nu împotriva celor guvernaţi. OUG pe legile justiţiei, îngrijorătoare

„Această ordonanţă (OUG pe legile justiţiei n.red.) este foarte îngrijorătoare. Aici avem chiar mai multe lucruri de discutat şi n-aş vrea să intru în multe detalii, o să o fac când ajungem cu toţii acasă, dar câteva idei merită menţionate. Bunăoară, pensionarea magistraţilor – este o chestiune pe care eu am semnalat-o, am solicitat Parlamentului o reluare a discuţiei, o reevaluare, n-au făcut-o, ca după aceea ministrul Justiţiei să vină, netransparent, fără consultări publice, să schimbe aceste articole, dar măcar dacă le-ar fi schimbat în sensul să fi rezolvat problema, nu a rezolvat nimica, pur şi simplu le-a amânat”, a afirmat Iohannis.

Iohannis, despre numirea Adinei Florea la şefia DNA: Am cerut să fie verificată legalitatea acestei propuneri, CSM a dat aviz negativ

Şeful statului a acuzat Guvernul, respectiv pe ministrul Justiţiei, că au introdus „peste noapte” noi condiţii pentru procurori, „chestiuni care nu au fost discutate în Parlament şi care nu au fost pregătite” şi că se ignoră avize ale CSM.

„Iată de ce am spus că nu se legiferează corect. Lumea se aşteaptă, şi pe bună dreptate, ca legiferarea să se facă într-un mod transparent, după consultări, şi ţinând cont şi de opiniile sistemului, or se vede că această coaliţie PSD-ALDE şi Guvernul lor nu doresc să legifereze nici transparent, nici să se consulte cu partenerii… nu este calea bună, nu este calea care va duce la pace socială şi nici măcar nu va rezolva probleme din justiţie”, a afirmat Iohannis.

„Confuzia generală creată de PSD – ALDE, de modul în care se legiferează, schimbările pe justiție unde PSD abordează o conduită neașteptată și contrară așteptărilor populației, situația nemulțumitoare a dus la această scădere, în evaluarea mea este o scădere temporară și în măsura în care reușim să ne revenim acasă, să legiferăm transparent, iar guvernarea să se facă pentru cei guvernați, nu împotriva lor situația se va schimba în bine,” a mai spus Klaus Iohannis.