Iohannis recunoaşte voalat că a decis demiterea lui Cîmpeanu: Avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului. Noile legi ale Educaţiei trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea şi sancţionarea acestui fenomen toxic

Preşedintele Klaus Iohannis anunţă toleranţă zero faţă în privinţa plagiatului în mediul academic. Şeful statului spune că "noile legi ale Educaţiei trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea şi sancţionarea acestui fenomen toxic".

03 oct. 2022, 10:41
Iohannis recunoaşte voalat că a decis demiterea lui Cîmpeanu: Avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului. Noile legi ale Educaţiei trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea şi sancţionarea acestui fenomen toxic

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, în cadrul festivităţii de deschidere a noului an universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, după demisia lui Sorin Cîmpeanu de la Ministerul Educaţiei, după acuzaţia de plagiat, că  „îmi dorect o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea eticii în viaţa academică” şi că „avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului”.

„Dacă actul de creaţie este fructul libertăţii, educaţia este rădăcina din care aceasta creşte şi dă naştere unei societăţi cu oameni verticali, capabili să-şi pună în valoare talentul, competenţele, atât pentru împlinirea personală, cât şi pentru binele comun.

Din acest motiv sunt motiv sunt convins că aveam nevoie de o reforma profunda a sistemmului educaţional pentru a-l adapta nevoilor secolului 21 si a valorilor europene în care credem. Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi dorect o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea eticii în viaţa academică. Pentru aceasta avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului. Noile legi ale educaţiei trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea şi sancţionarea acestui fenomen toxic al mediului educaţional. Miza este însăşi credibilitatea sistemului de învăţământ superior şi a cercetării din România, dar şi viitorul nostru ca societate democratică.

Trebuie să devină clar că obţinerea unei diplome academice reprezintă o onoare şi este condiţionată exclusiv de un merit real.

O României educată va trebui să fie o România corectă. Apreciez atitudinea universităţii dumneavoastră faţă de orice încercare de fraudare şi îmi doresc ca aceasta să constituie un exemplu de responsabilitate publică pentru comunitatea academică românească”, a transmis Klaus Iohannis, luni la festivitatea de deschidere a anului universitar organizată la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”.

Potrivit unor surse, preşedintele Klaus Iohannis ar fi susţinut demiterea lui Sorin Cîmpeanu de la Ministerul Educaţiei după ce a fost acuzat că a plagiat.

Citeşte şi: Moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei în urma acuzaţiilor de plagiat. Ce spune Sorin Cîmpeanu despre acuzaţii: „Analfabeți puri”

Vă reamintim că Sorin Cîmpeanu a demisionat joi seara de la conducerea Ministerului Educaţiei pe fondul scandalului în care este acuzat de plagiat. Jurnalista Emilia Şercan l-a acuzat pe Sorin Cîmpeanu că ar fi plagiat un curs universitar şi şi-a fi „însuşit fraudulos şi paternitatea” mai multor capitole semnate anterior de alţi autori.

Interimatul la Ministerul Educaţiei este asigurat de liberalul Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării în Guvernul Ciucă.

Citeşte şi: Daniel Funeriu, după demisia lui Cîmpeanu: „Voi vă dați seama în ce fundătură a fost adusă țara asta dacă primul gest al viitorului ministru al educației ar trebui să fie să-i retragă titlul de doctor premierului?”

 

Cine ar putea prelua portofoliul de la Ministerul Educaţiei după demisia lui Sorin Cîmpeanu

Deocamdată, premierul Nicolae Ciucă nu a făcut nicio propunere pentru funcţia de ministru al Educaţiei. Pe surse sunt vehiculate mai multe nume pentru acest portofoliu. Între ele este şi Ligia Deca, consilier al preşedintelui Klaus Iohannis din decembrie 2019.

Ligia Deca are 40 de ani şi este doctor în ştiinţe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg şi absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinţei miniştrilor educaţiei din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012), potrivit Mediafax.

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării şi cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timişoara (2014-2015) şi SNSPA (2019-2021).

PSD îl susţine pe Gigel Paraschiv, un apropiat al lui Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației, potrivit Edupedu.ro.