Iohannis, către persoanele peste 65 de ani: Staţi linistiti, nu vine nimeni să vă ia de acasa să vă ducă în carantină

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, un mesaj pentru persoanele de peste 65 de ani după apariţia zvonurilor ca acestea vor fi duse în carantină. "Staţi linistiti, nu vine nimeni să vă ia de acasa să vă ducă în carantină", a spus Klaus Iohannis. Iohannis a catalogat drept "aberante si inacceptabile"' planurile lui Streinu-Cercel de izolare a batranilor departe de familiile lor în perioada stării de urgenţă.

RomaniaTV.net
21 apr. 2020, 10:46
Iohannis, către persoanele peste 65 de ani: Staţi linistiti, nu vine nimeni să vă ia de acasa să vă ducă în carantină

„Am avut chiar în aceste zile un contraexemplu de „cum nu” de la un institut, de altfel bine cotat. A apărut o documentație care venea să explice ce trebuia făcut.

Așa nu se poate! Nu poate fiecare institut, oricât de bine ar fi cotat, să vină cu un plan propriu, să-l pună pe masă și să spună „așa se va întâmplat”. Repet, lucrurile se vor întâmpla așa cum vor fi decise de autorități, în baza dovezilor clare, practice, științifice.

A apărut o idee care a dus la foarte multă neliniște și vreau să vă spun clar cum stăm aici. Într-un astfel de plan, cineva propunea, de exemplu, o măsură aberantă – aberantă, altfel nu pot să-i spun – cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă și duse în anumite zone de carantină.

Dragii mei, așa ceva nu se întâmpla, este inacceptabil! Noi trăim într-o societate liberă, o societate care se protejează în cazul epidemiei, dar în niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare, altfel n-aș putea să le spun!

Deci, persoanelor în vârstă le spun clar: stați liniștiți! Nu vine nimeni să vă ia de acasă, să vă ducă în carantină! Nu vine nimeni să vă impună lucruri inumane!

Citeşte şi: Klaus Iohannis: „După 15 mai vom institui măsuri de relaxare”

Atunci când va fi nevoie vom veni și vă vom explica ce măsuri trebuie luate ca să vă protejați voi față de această boală. În niciun caz – repet, în niciun caz – statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane, care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI.

Astfel de planuri, prost gândite și prost prezentate, nu fac decât să inducă panică în populație, or panica este ultimul lucru de care avem nevoie”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Iohannis condamnă manifestările violente care au avut loc de Paşte în Bucureşti, Hunedoara, Galaţi şi Săcele

Şeful statului a avut un mesaj şi pentru experţi. 

„Toată lumea trebuie să fie responsabilă, inclusiv cei de la diferite institute de ştiinţă, cei consideraţi experţi. Nu putem să avem un plan pentru fiecare, ci un plan pentru România”, a mai spus Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Raed Arafat, anunţ pentru români: „Nu vă faceţi planuri de 1 Mai”

 

Dr. Streinu-Cercel propune un GUVERN anti-pandemic şi izolare şi pentru persoanele din grupa 40-65 de ani. Proiectul „Vacanţa mare”

Doctorul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” a propus un proiect pentru perioada de după relaxarea măsurilor de distanţare socială.

Proiectul intitulat „Programul ‘VACANŢA MARE’ de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19” conceput de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” se împarte pe nouă pagini şi vine cu măsuri riguroase.

Printre măsuri se numără separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de trei luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40 – 65 de ani, „în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”.

În planului doctorului Cercel grupele de risc sunt redefinite astfel:

  • Persoanele din grupa de vârstă de peste 65 de ani;
  • Persoanele din grupa de vârstă 40-65 de ani;
  • Persoanele cu vârstă sub 40 de ani:
  • Persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă.

Pentru categoria de 65 de ani măsurile imediate propuse de şeful de la „Matei Balş” sunt „izolarea la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată), susţinerea acestor persoane, respectând cu stricteţe măsurile de distanţare socială, pe toată această durată”.

Potrivit documentului, „susţinerea va fi efectuată fie de rudele directe, indirecte fie de autorităţi şi cu ajutorul ONG-urilor”, iar monitorizarea să fie realizată de poliţia locală şi autorităţile locale.

Proiectul doctorului Streinu Cercel de a izola bătrânii peste 65 de ani timp de trei luni, respins categoric de Nelu Tătaru DOCUMENT 

Pentru noua grupă de risc apărută, cei între 40 – 65 de ani, proiectul lui Cercel prevede „izolare totală” acolo unde este posibil (în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie, respectiv acolo unde se poate lucra de acasă) şi decalarea programului de lucru astfel încât să înceapă munca la 7.30.

Primăriile şi Poliţia locală ar trebuie să identifice persoanele cu loc de muncă şi care nu pot lucra de acasă şi să le elibereze adeverinţă de muncă.

Proiectul spune că în perioada aceasta nu se mai circulă pe stradă necontrolat şi că se decontaminează mijloacele de transport.

Totodată Streinu Cercel propune formare unui Guvern anti-Pandemic sau a unui Minister intersectorial Pandemic care va elabora şi pune în funcţie acţiunile specifice.

Propiectul menţionează că „TVA-ul va fi oprit, că taxele vor fi suspendate pentru toată lumea Industria alimentară va funcţiona non-stop, Regiile Apă/Canal, Electrica, Salubrizare, etc vor funcţiona non-Stop şi că toate costurile vor fi decontate de Stat, nu de cetăţeni”.

Aceste 3 – 4 luni vor trebui considerate ca şi cum nu au existat vreodată, încheie Streinu Cercel proiectul.

La puţin timp după apariţia informaţiilor în mass media a proiectului, Grupul de Comunicare Strategică a venit cu un punct de vedere.

„În acest moment, dezbaterile publice referitoare la unele propuneri privind măsurile de relaxare a restricţiilor privesc iniţiative individuale, care nu au făcut obiectul analizelor sau deciziilor la nivelul forurilor autorizate. Astfel de propuneri vor fi discutate cu toţi factorii implicaţi în gestionarea situaţiei răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ţinând cont de toate riscurile şi de identificarea măsurilor care pot fi implementate pentru a garanta sănătatea cetăţenilor”.