Iohannis confirmă că a vorbit cu ambasadorul României la UE despre Kovesi înaintea votului pentru desemnarea procurorului şef european

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că a comunicat ambasadorului României la Uniunea Europeană, Luminiţa Odobescu, poziţia sa în legătură cu ocuparea funcţiei de procuror-şef european de către Laura Codruţa Kovesi. "Eu, preşedintele României, sunt pentru doamna Kovesi în funcţia de şef al Parchetului European", a declarat Klaus Iohannis.

RomaniaTV.net
20 sept. 2019, 09:53
Iohannis confirmă că a vorbit cu ambasadorul României la UE despre Kovesi înaintea votului pentru desemnarea procurorului şef european

Întrebat dacă a vorbit cu ambasadorul României la Uniunea Europeană, Luminiţa Odobescu, despre susţinerea candidaturii Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef European, Klaus Iohannis a spus că i-a comunicat acesteia poziţia sa.

„În chestiunea procurorului şef-european, pot să vă confirm că am comunicat doamnei ambasador Odobescu opinia mea despre candidatura doamnei Kovesi. Opinie pe care pot să v-o spun foarte clar, foarte limpede şi simplu: am comunicat că eu, preşedintele României, sunt pentru doamna Kovesi în funcţia de şef al Parchetului European”, a spus Klaus Iohannis, citat de news.ro.

Întrebat dacă i-a cerut Luminiţei Odobescu să voteze „pentru” desemnarea Laurei Codruţa Kovesi, Iohannis a spus: „Alte întrebări dacă ar mai fi”.

Viorica Dăncilă, despre votul primit de Laura Kovesi: Majoritatea trebuie respectată. Felicit orice om care obţine un rezultat

Laura Codruţa Kovesi a fost desemnată oficial, joi, procuror-şef european, printr-un vot în COREPER. Kovesi a obţinut 17 din 22 de voturi exprimate, în condiţiile în care premierul Viorica Dăncilă anunţase că ambasadorul României la UE, Luminiţa Odobescu, va vota împotriva desemnării Laurei Codruţa Kovesi.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat joi o decizie favorabilă desemnării Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procurorului-şef al parchetului european. Decizia a fost luată cu 17 voturi favorabile din 22.

Ulterior, Laura Codruţa Kovesi a declarat, joi, la Europa FM, că votul din COREPER, precum şi votul din Parlamentul European în favoarea sa pentru prostul de procuror-şef european au fost de fapt o recunoaştere a calităţii şi a profesionalismului oamenilor din justiţia română.