Klaus Iohannis, de Ziua NATO în România: Vom continua să ne întărim profilul credibil strategic în interiorul Alianţei

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia sărbătoririi în România a Zilei NATO, afirmând că ţara noastră va continua să îşi întărească profilul credibil strategic în interiorul Alianţei şi îşi va respecta în totalitate angajamentele asumate.
Iulian Tudor
02 apr. 2017, 09:23
Klaus Iohannis, de Ziua NATO în România: Vom continua să ne întărim profilul credibil strategic în interiorul Alianţei

„Momentul marchează aderarea ţării noastre la cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie şi la o comunitate de valori şi principii, dintre care se disting respectul faţă de democraţie şi statul de drept. Astfel, de aproape un deceniu şi jumătate, cetăţenii români se bucură de cele mai puternice garanţii de securitate şi apărare din istoria noastră naţională modernă”, spune Iohannis, în mesajul său.

Preşedintele afirmă că, pentru România, „NATO a devenit parte a identităţii noastre ca naţiune” şi, în acelaşi timp, calea de materializare a intereselor naţionale de securitate.

„Alianţa a oferit României democratice şansa de a-şi valida ireversibil vocaţia democratică şi pro-occidentală. Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană sunt fundamentele politicii noastre externe, iar construcţia României puternice în Europa şi în lume este strâns legată de acestea. Apărarea colectivă aliată înseamnă, astăzi, mai mult decât oricând, conştientizarea faptului că securitatea fiecărui stat poate fi asigurată mai eficient împreună decât separat”, mai spune preşedintele.

Ziua NATO în România, sărbătorită duminică

El vorbeşte şi despre deciziile luate la summitul NATO din 2016 şi despre evaluarea pe care o va face Alianţa în 2017, la reuniunea de la Bruxelles.

„România va continua să-şi întărească profilul credibil strategic în interiorul NATO. Alocarea, începând cu acest an, a 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare, cea mai mare creştere bugetară de la aderarea efectivă, garantează faptul că suntem determinaţi să ne respectăm angajamentele recent asumate. Suntem şi vom fi alături de aliaţii noştri în teatrele de operaţii, în structurile de comandă şi în centrele de pregătire, precum şi în structurile politico-militare unde se pun bazele securităţii colective a tuturor cetăţenilor din ţările aliate şi partenere.
Vom fi acolo pentru a putea spune cu mândrie nu doar că «România este în NATO», ci şi că «NATO înseamnă şi România»”, subliniază şeful statului.

Ziua NATO în România se serbează începând cu 2005, data aleasă fiind 2 aprilie, având în vedere că ţara noastră a aderat la Alianţă la finalul lunii martie, iar pe 2 aprilie 2004 a fost arborat steagul României la sediul NATO.

MAE aduce un omagiu tuturor militarilor români

Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea, la 2 aprilie, a Zilei Alianței Nord-Atlantice în România și subliniază că țara noastră rămâne un beneficiar al măsurilor adoptate de NATO, dar și un contributor semnificativ, care participă direct atât la gestionarea amenințărilor provenite din vecinătatea estică, cât și a celor din vecinătatea sudică, pe dimensiunea de consolidare a posturii de descurajare și apărare, cât și în ceea ce privește proiectarea stabilității dincolo de granițele aliate.

”România acordă o atenție specială consolidării NATO, pe baza unei relații trans-atlantice puternice, și va continua să participe activ la formularea și implementarea politicilor aliate. Deciziile adoptate la Summit-ul de la Varșovia, din iulie 2016, confirmă rolul cheie al NATO în actualul context internațional, marcat de incertitudine și numeroase provocări. Progresele semnificative obținute în implementarea acestor decizii evidențiază determinarea și capacitatea statelor membre de a răspunde tuturor acestor provocări, indiferent de tipul lor sau de zona de proveniență. Ele confirmă, totodată, importanța parteneriatului strategic între NATO și UE, care împărtășesc nu numai valori, dar și obiective comune, a căror îndeplinire depinde de o cooperare strânsă între cele două organizații, bazată pe principiul complementarității și al valorii adăugate pe care o poate aduce fiecare dintre ele, se arată într-un comunicat MAE transmis duminică. 

De asemenea, mai arată MAE, România continuă să își consolideze profilul de aliat de încredere și respectat construit în cei treisprezece ani de apartenență la NATO.

”Contribuțiile la implementarea prezenței aliate înaintate în zona Mării Negre, precum și în Polonia, participarea la operațiile și misiunile NATO, cum este cea din Afganistan, sau sprijinul acordat Ucrainei, Georgiei, R. Moldova și țărilor partenere din Balcanii de Vest reprezintă dovezi că România își îndeplinește fără ezitare angajamentele asumate în cadrul NATO, conform principiilor fundamentale ale solidarității aliate și împărțirii echitabile a responsabilităților între statele membre. În acest spirit, România a decis ca în 2017 să aloce 2% din PIB pentru apărare, conform obiectivului asumat de aliați la Summit-ul din Țara Galilor”, adaugă sursa citată.

Cu ocazia celebrării Zilei NATO în România, MAE aduce un omagiu tuturor militarilor români care au fost sau sunt prezenți în teatrele de operații aliate și care prin profesionalismul și jertfa lor au contribuit în mod esențial la prestigiul țării noastre în cadrul NATO.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Se retrage permisul auto în România. Șoferii care vor pierde carnetul în 2025. Nu poți contesta
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Locul sfânt, pierdut în codrii Moldovei. Comuniștii au încercat să-l transforme în fermă agricolă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică