Iohannis: „Este rezonabil ca salariile şi pensiile să crească”. Atac la demnitarii care s-au pus primii pe lista majorărilor

"Nu mi se pare corect ca demnitarii să fie primii care beneficiază de astfel de creşteri", a declarat preşedintele României în SUA.

24 sept. 2022, 01:06
Iohannis: „Este rezonabil ca salariile şi pensiile să crească”. Atac la demnitarii care s-au pus primii pe lista majorărilor

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că este de acord cu creşterea salariilor şi a pensiilor, atât cât permite bugetul, dar nu i se pare deloc normal ca demnitarii să fie primii care beneficiază de aceste creşteri. Reacţia vine după ce Senatul a adoptat majorarea indemnizaţiilor demnitarilor. ”Acum câteva zile, am spus că, în condiţiile în care avem o inflaţie destul de ridicată, este rezonabil ca salariile şi pensiile să crească, sigur, atât cât permite bugetul. Nu mi se pare corect ca demnitarii să fie primii care beneficiază de astfel de creşteri salariale. Puteam să rămânem mai spre urmă”, a declarat, vineri seară, Klaus Iohanis, statele Unite ale Americii.

CTP dă de pământ cu parlamentarii care au votat creşterea salariilor demnitarilor: „Li s-a rupt ranga de decizia CCR. Tot pe noi o să ne votaţi, că n-aveţi alţii”

Plenul Senatului a votat, miercuri, cu 91 de voturi pentru, 22 împotrivă, împotrivă şi 4 abţineri, un proiect de aprobare a unei Ordonanţe în care a fost introdus un amendament care prevede majorări ale indemnizaţiilor demnitarilor.

Cu doar câteva ore înainte, Curtea Constituţională admisese sesizările USR pe proiectele de lege privind majorările din sistemul public, care prevedeau creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor.  Senatul este primă Cameră sesizată, astfel că votul final va fi dat de Camera Deputaţilor.
Klaus Iohannis, întrebat despre cursul leu – dolar: În situaţii de criză, apar fluctuaţii / Ele sunt împovărătoare pentru populaţie

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, vineri seară, despre cursul dolarului american, care a ajuns la 5 lei, şeful statului explicând că apar fluctuaţii în situaţii de criză, el făcând referire la conflictul armat din Ucraina, dar şi la criza din energie. Preşedintele a explicat că Guvernul României va găsi soluţii, aşa cum a găsit pentru energie.

Iohannis: România, ca parte a NATO, este pregătită de orice scenariu, doar că nu ne dorim orice scenariu. România nu are de gând să intre în război

Klaus Iohannis a catalogat drept ”împovărătoare pentru populaţiile” fluctuaţiile valutelor. ”În situaţii de criză, apar fluctuaţii. Ele de multe ori sunt împovărătoare pentru populaţie, cum este criza energetică, cum este posibil să avem scumpiri pe zona de alimente fiindcă Rusia îngrădeşte exportul de cereale din Ucraina. Iar aceste fluctuaţii la curs, sigur că au şi ele un efect economic”, a declarat Iohannis.

Şeful statului şi-a exprimat speranţa că totul se va atenua şi vom ajunge la un echilibru. ”Speranţa noastră este ca ele să se atenueze şi într-un termen rezonabil să ajungem iarăşi la un echilibru. Asta este dorinţa noastră, se pare că Rusia îşi doreşte altceva, însă Guvernul ia în serios toate acestea şi aţi văzut, pentru energie s-au găsit soluţii şi se vor găsi şi pentru toate celelalte, însă un lucru este foarte clar, acest război pornit de Rusia împotriva Ucrainei, creează crize, creează dificultăţi şi trebuie să fim pregătiţi să le facem faţă”, a declarat Klaus Iohannis.