Iohannis îi cere lui Dorneanu să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia înainte de a judeca Legile justiţiei. Opinia, în octombrie

Președintele Klaus Iohannis i-a trimis marți o scrisoare președintelui Curții Constituționale, împreună cu sesizarea de neconstituționalitate asupra legilor justiţiei, prin care solicită ca termenul de dezbatere a sesizării să fie astfel stabilit după ce se pronunţă şi Comisia de la Veneția, astfel încât "opinia Comisiei de la Veneția să poată fi valorificată", anunţă Administraţia prezidenţială.

RomaniaTV.net
10 iul. 2018, 12:32
Iohannis îi cere lui Dorneanu să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia înainte de a judeca Legile justiţiei. Opinia, în octombrie

„În temeiul dispozițiilor art. 146 lit. a) din Constituție și ale art. 15 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, vă înaintez alăturat, sesizarea de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

Având în vedere tradiția bunei colaborări dintre autoritățile publice din România și organismul european care contribuie la dezvoltarea unui patrimoniu constituțional comun în Europa și care sprijină statele ce doresc să pună structurile juridice și instituționale în acord cu standardele și bunele practici internaționale în materie de democrație, pre-eminență a dreptului și protecție a drepturilor omului, vă adresez solicitarea ca termenul de dezbatere a sesizării de neconstituționalitate să fie astfel stabilit încât opinia Comisiei de la Veneția să poată fi valorificată”, se arată în scrisoarea transmisă de preşedintele Klaus Iohannis lui Valer Dorneanu.

Opinia Comisiei de la Veneţia este anunţată pe 19 octombrie.

”Opinia Comisiei de la Veneția a fost cerută de Adunarea Parlamentară a Consiliui Europei pe 28 iunie. Opinia va fi dată pe 19 octombrie. Împreună cu recomandările GRECO (Grupul de state împotriva corupției – o instituție a Consilului Europei – n.red.) opinia Comisiei de la Veneția are ca scop găsirea celor mai bune soluții pentru a rezolva chestiunile ridicate de proiectele de amendamente, în concordanță cu standardele europene și cu angajamentele României”, se spune într-un comunicat postat pe prima pagină a Consiliului Europei. 

La 28 iunie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a cerut opinia Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept, mai cunoscută sub numele Comisia de la Veneţia. Împreună cu recomandările GRECO, acest lucru ar trebui să contribuie la găsirea celei mai bune soluţii posibile pentru a rezolva problemele ridicate de proiectele de amendamente, în conformitate cu standardele europene şi cu angajamentele europene ale României.