Iohannis îl ironizează pe Isărescu: Probabil în parc la ei sunt mai mulți tei şi se bea ceai mai mult

Mugur Isărescu îi sfătuiește pe români să bea un ceai de tei, să nu mai fie isterizați de explozia inflației.

12 mai 2022, 13:34
Iohannis îl ironizează pe Isărescu: Probabil în parc la ei sunt mai mulți tei şi se bea ceai mai mult

Klaus Iohannis a spus că în parcul de la Banca Națională sunt mai mulți tei și de aceea se bea mai mult ceai de acest tip. ”Mă rog, probabil acolo sunt mai mulți tei în parc și de aceea se bea mai mult. Toată lumea va resimți efectele inflației și este evident că trebuie să fim mai atenți la ce cheltuim, cât cheltuim. Guvernul lucrează la anumite scheme de compensare la pensii, la salarii. Trebuie să fim conștienți că acest război va produce mai multe crize și trebuie să fim atenți ce și cât cheltuim”, a spus Klaus Iohannis.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că agitaţia este caracteristică perioadelor de criză, dar consideră că autorităţile trebuie să transmită mai calm. „Am înţeles şi eu mesajul, mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut cu Eugen Rădulescu. E un sfat bun pentru că şi acest canal psiho-social al anticipaţiilor, discuţiile care nu se mai termină cu inflaţia şi exagerările sunt specifice, dar nu fac bine”, a declarat el.

Reacţia lui Mugur Isărescu la inflaţia galopantă: „Un ceai de tei. Nu ne strică ceva mai multă calmitate”
Isărescu a declarat, joi, în prezentarea raportului privind inflaţia pe trimestrul 1 al acestui an, că în politica monetară nu există alb şi negru. „Nu există în politica monetară alb şi negru, nu există opţiunile astea. Tragi o linie, facem recesiune sau inflaţie sau cum reducem inflaţia numai cu costul recesiunii. Trebuie să facem un dozaj pentru că o recesiune, mai ales dacă inflaţia este determinată de partea ofertei, deci o insuficienţă de ofertă sau ofertă costisitoare, nu te ajută. (…) O să vedeţi că la nivelul cererii suntem cu un exces de cerere la limită. Abordările astea simpliste, hai să facem dobânzile real pozitive. Are cineva în lumea de astăzi, în prezent? Nu are, pentru că este altceva. Este vorba de un şoc pe partea ofertei”, a explicat guvernatorul BNR.

Klaus Iohannis dă vina pe Putin pentru scumpirile din România: „Nu este cazul sa încercam sa aruncam vina asupra Guvernului, a Parlamentului sau asupra clasei politice. Vinovat este Putin”

El crede că nu strică mai mult calm, menţionând că agitaţia este caracteristică perioadelor de criză. „Presiunile costurilor s-au transmis cel mai acut pe segmentul alimentelor procesate, cu ponderi ridicate ale cheltuielilor cu materiile prime si transportul. Preţurile energiei s-au transmis în cotaţiile produselor agroalimentare, pe canalul costurilor cu transportul, îngrăşăminte şi furaje, dar şi pe un fundal, să spunem, de început de panică. Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitaţia e caracteristică perioadelor de criză. E de înţeles, dar eu cred că autorităţile noastre trebuie să transmită mai calm. Am înţeles şi eu mesajul, mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut cu Eugen Rădulescu. E un sfat bun pentru că şi acest canal psiho-social al anticipaţiilor, discuţiile care nu se mai termină cu inflaţia şi exagerările sunt specifice, dar nu fac bine”, a mai transmis Isărescu.