Iohannis: Nu vreau altă generaţie de SACRIFICIU, aceea a COPIILOR care cresc SINGURI, departe de părinţii lor

Preşedintele Klaus Iohannis a fost marţi dimineaţa prezent la inaugurarea liniei telefonice Help-Line și a platformei on-line destinate copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate. Cu această ocazie, şeful statului a precizat că "modul în care o societate ştie să aibă grijă de copiii ei spune multe despre aceasta şi despre viitorul ei".

27 oct. 2015, 09:38

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat iniţiativa organizației „Salvați Copiii” în cadrul evenimentului de la Palatul Cotroceni. Totodată, preşedintle a vorbit şi despre problemele cu care se confruntă copiii care cresc fără părinţi.

Citeşte şi: RĂZBOI între palate. Iohannis răspunde dur: „Ponta este foarte BELICOS în ultima vreme” VIDEO

„M-am gândit cu atenție cum am putea defini cel mai bine momentul la care asistăm – respectiv lansarea primei linii telefonice și a platformei online în sprijinul copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. 

Bucuria de a vă avea aici și aprecierea pentru eforturile dumneavoastră nu pot fi separate de preocuparea față de o situație dramatică pentru zeci de mii de copii și familiile lor. Prea mulți copii cresc azi în România lipsiți de afecțiunea și îndrumarea părintească, iar consecințele pe termen lung pentru dezvoltarea lor sunt majore. De aceea, aș spune mai degrabă că este un moment al adevărului și al acțiunii responsabile. Modul în care știe să aibă grijă de copiii ei spune multe despre o societate și despre viitorul ei”, a precizat şeful statului.

Klaus Iohannis a precizat că o „comunicare permanentă dintre şcoală şi părintele rămas în ţară este esențială”. 

„Nu vreau să avem o altă generație de sacrificiu – aceea a copiilor care cresc singuri, departe de părinții lor. Aceștia nu trebuie să plătească prețul emoțional și social al unui context care a obligat milioane de români să caute o viață mai bună în afara granițelor. (…)

Cred în importanţa unor reţele de suport, cu persoane din afara familiei – profesori, asistenţi sociali, consilieri şcolari, psihologi – care să preia o parte din atribuţiile părinţilor în domeniul performanţei şcolare, care să îi motiveze și încurajeze pe copii și să se asigure că aceștia sunt pe deplin integrați. De asemenea, comunicarea permanentă dintre şcoală şi părintele rămas în ţară este esențială. 

Nu doar acești copii trăiesc o dramă, ci și părinții lor. Pe termen lung, reducerea și stoparea acestui fenomen este în strânsă legătură cu investiția în sănătate și educație, cu dezvoltarea economică și cu toate acele măsuri care îi pot face pe români să rămână ori să se întoarcă acasă”, a adăugat Klaus Iohannis.