Klaus Iohannis: O naţiune nu este cu adevărat puternică dacă nu îşi respectă istoria, armata şi eroii

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Palatul Cotroceni că veteranii de război sunt făuritorii unei pagini din istoria națională și o permanentă sursă de inspirație, arătând că generațiile actuale și viitoare au datoria morală și civică de a păstra integritatea și libertatea României.

RomaniaTV.net
27 apr. 2017, 12:49
Klaus Iohannis: O naţiune nu este cu adevărat puternică dacă nu îşi respectă istoria, armata şi eroii

„Dumneavoastră reprezentați pentru tineri valoroase modele de abnegație, devotament și patriotism autentic. Pentru generațiile de astăzi, determinarea și curajul cu care ați pus siguranța și bunăstarea întregii națiuni mai presus chiar decât viața dumneavoastră reprezintă o permanentă sursă de inspirație. Generațiile actuale și viitoare au datoria morală și civică de a păstra integritatea și libertatea României, respectând valorile care ne definesc ca ființe și ca națiune„, a spus Iohannis, la dejunul oficial oferit cu prilejul Zilei Veteranilor de Război.

El a subliniat că faptele veteranilor, „demne de apreciat, își regăsesc ecoul și în activitatea asociațiilor de veterani, care au contribuit la educarea tinerei generații și la dobândirea unor drepturi și facilități binemeritate de către cei mai în vârstă ostași ai României, precum și de către văduvele de veterani”.

Astăzi, cu doar câteva zile înainte de sărbătorirea Zilei Europei, gândurile noastre se îndreaptă și spre foștii combatanți. O națiune nu este cu adevărat puternică dacă nu își respectă istoria, armata și eroii. Pentru tot ceea ce ați făcut, meritați deplină recunoștință și sprijinul nostru necondiționat! Acum este rândul nostru ca, rămânând solidari cu trecutul, să ne asumăm prezentul și, cu încredere în viitor, să ne aducem contribuția la pacea și stabilitatea globală, la lupta împotriva noilor amenințări la adresa securității pe continentul european și în lume„, a afirmat Iohannis.

Șeful statului a susținut că ceea ce îi definește pe români sunt valorile.

Pentru noi, respectarea drepturilor omului, a principiilor democratice este fundamentală, motiv pentru care Armata României, modernizată și profesionistă, își poate asuma misiuni oriunde aceste valori sunt puse în pericol, atât în interiorul frontierelor naționale, cât și în afara acestora. Suntem mândri de curajul și profesionalismul de care dau dovadă militarii români în teatrele de operații din Afganistan, Irak și Balcanii de Vest„, a declarat Iohannis.

El a subliniat că România este recunoscătoare veteranilor care, în cele două decenii și jumătate de viață democratică și de cooperare în cadrul comunității euro-atlantice, au participat la operațiuni în sprijinul păcii, la cele de stabilizare și reconstrucție post-conflict.

Șeful statului a transmis un „cald omagiu” văduvelor de război.

„În încheiere, vă rog să primiți mesajul meu de prețuire și respect, fie că sunteți veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial, fie veterani din teatrele de operații în care Armata României a fost prezentă după 1990. Vă doresc sănătate și viață lungă! La mulți ani dumneavoastră, tuturor!”, a conchis Iohannis.

La eveniment a participat și șeful Statului Major General, Nicolae Ciucă.