Iohannis: Pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării Negre avem nevoie de o abordare cuprinzătoare şi coordonată

Preşedintele Klaus Iohannis adeclarat joi, în discursul rostit la ceremoniile de Ziua Marinei, de la Constanţa, că, pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării Negre, avem nevoie de o actiune cuprinzătoare şi coordonată la toate nivelurile, inclusiv politic.
Filip Stan
15 aug. 2019, 07:22
Iohannis: Pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării Negre avem nevoie de o abordare cuprinzătoare şi coordonată

”Pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării Negre, avem nevoie de o actiune cuprinzătoare şi coordonată, la toate nivelurile, inclusiv politic”, a spus Iohannis.

Declaraţia integrală a preşedintelui

„Bună ziua tuturor!

Onorată asistență,

Doamnelor și domnilor,

Îmi face plăcere să fiu și în acest an împreună cu dumneavoastră, pentru a sărbători  „Ziua Marinei Române”, în sfânta zi a Adormirii Maicii Domnului.

Mă bucur să văd aici, la Constanța, români veniți din toată țara, pentru a fi alături de marinarii militari și civili care ne reprezintă cu cinste și onoare pe mările și oceanele planetei.

Marea Neagră și întreaga sa regiune au o importanță strategică deosebită nu numai pentru țara noastră, dar și pentru întregul spațiu euroatlantic.

Securitatea acestei zone, marcate de provocări complexe și în continuă schimbare, este vitală în asigurarea securității noastre, a tuturor.

Pentru descurajarea actelor ostile în regiunea Mării Negre avem nevoie, în continuare, de o abordare cuprinzătoare, coerentă și coordonată, la toate nivelurile, inclusiv politic, abordare care să acopere, pe lângă domeniul militar, și aspecte privind domeniile economic, transport, energie, mediu și, foarte important, reziliența societății.

Zona Mării Negre este o regiune cu valențe geostrategice atât pentru Alianța Nord-Atlantică, cât și pentru Uniunea Europeană. Ca stat membru al acestor două organizații, România face parte dintr-un spațiu comun de securitate și apărare.

Doamnelor și domnilor,

La finalul Summitului informal de la Sibiu, pe care l-am găzduit anul acesta pe 9 mai, chiar de Ziua Europei, noi, liderii europeni, ne-am angajat să apărăm „o singură Europă – de la est la vest și de la nord la sud”.

Acesta este de fapt și principiul consacrat de NATO – „toți pentru unul și unul pentru toți”, care ne oferă garanția că suntem protejați și apărați.

După cum bine știți, România a deținut anul acesta Președinția Consiliului Uniunii Europene, iar una dintre prioritățile mandatului nostru a fost promovarea consolidării capacităților de apărare și securitate ale Uniunii, în strânsă conexiune cu procesele similare din cadrul NATO.

Un alt obiectiv asumat al Președinției țării noastre l-a constituit reafirmarea importanței Mării Negre pe agenda Uniunii Europene.

Doamnelor și domnilor,

Asigurarea securității și apărării naționale, care garantează siguranța fiecărui român, nu se poate realiza fără o bună înzestrare și modernizare a Armatei și fără perfecționarea continuă a militarilor noștri.

Tocmai de aceea, încă de la începutul mandatului meu, am inițiat Acordul politic național pentru creșterea finanțării pentru apărare, prin care se alocă anual acestui domeniu 2% din PIB.

Dimensiunea maritimă reprezintă un element esențial și, din această perspectivă, accentul va fi pus pe componenta navală și pe cea de apărare aeriană și antirachetă.

Au fost făcuți pași importanți în această direcție, dar încă nu sunt suficienți. Trebuie să acționăm mult mai rapid, pentru a depăși sincopele și inconsecvențele din procedurile de achiziție a dotărilor atât de necesare misiunilor în care suntem angajați.

Anul viitor se vor împlini 160 de ani de la înființarea Forțelor Navale Române. Aș dori ca această aniversare să vă găsească angrenați în plin proces de modernizare și echipare, pregătiți să faceți față provocărilor tot mai diversificate din zonele în care vă veți desfășura activitatea.

Dragi marinari,

Încă de la începutul acestui an ați fost implicați în misiuni complexe pe Marea Neagră și pe Marea Mediterană, în marșuri de instrucție, în exerciții multinaționale de anvergură.

Reamintesc exercițiile „Sea Shield 19”, cel mai mare exercițiu NATO din apele teritoriale ale României şi din cele internaţionale ale Mării Negre și „Saber Guardian 19”, un alt exercițiu impresionant prin numărul participanților, prin locurile și durata desfășurării.

 Apreciez contribuția dumneavoastră la îndeplinirea angajamentelor asumate de România față de aliați în ceea ce privește asigurarea securității statelor membre NATO pe flancul estic, prin integrarea Fregatei „Regele Ferdinand” în gruparea navală permanentă „Standing NATO Maritime Group”, în cursul lunii iulie 2019.

Vă felicit pentru profesionalismul și tăria de caracter pe care le-ați demonstrat, pentru nivelul de interoperabilitate al Forțelor Navale Române cu NATO, precum și pentru contribuția esențială pe care o aduceți la menținerea unui mediu stabil de securitate la granița de sud-est a Alianței.

Forțele Navale contribuie la realizarea obiectivelor de securitate maritimă și fluvială ale României, ale Uniunii Europene și ale NATO și, în același timp, la promovarea securității regionale.

 În acest context, salut prezența, în premieră, a infanteriștilor marini aflați în Teatrul de Operații din Afganistan, la misiunea NATO „Resolute Support”.

Doamnelor și domnilor,

Ziua Marinei constituie un prilej emoționant de rememorare a glorioaselor fapte de arme și a jertfelor pe care marinarii, scafandrii sau infanteriștii marini le-au săvârșit în luptele pentru apărarea țării.

Aducem astăzi un omagiu și celor care nu mai sunt printre noi, celor care au clădit Marina Militară, Forțele Navale și celor care au servit pe navele comerciale românești.

Vreau să-i salut și să-i felicit și pe cei care au participat la marșul internațional de instrucție al Navei Școală „Mircea”. Fiind cea mai longevivă prezență navală română pe mările și oceanele lumii, velierul a împlinit 80 de ani sub drapelul tricolor și este unul dintre păstrătorii tradițiilor navale românești.

În semn de apreciere a înaltului profesionalism și a rezultatelor importante obținute de-a lungul timpului de către echipajul Navei Școală „Mircea”, am conferit pavilionului acestei nave Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de comandor, cu însemn de pace, pentru militari.

Dragi marinari,

Vă mulțumesc pentru modul în care vă îndepliniți misiunile, vă felicit și vă doresc sănătate și multe realizări, alături de familiile voastre, iar Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei Române, să vă ocrotească oriunde v-ați afla!”

Şeful statului a sosit la ceremonii împreună cu soţia sa, Carmen, fiind întâmpinat de ministrul Apărării, Gabriel Leş.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Vlad Pascu s-a panicat și își joacă ultima carte: ”Nu era atât de drogat”. Cererea bizară care îi putea aduce o pedeapsă mai mică
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii de case. Nu pot interveni. Lege dacă o altă mașină a parcat în dreptul curții
Playtech.ro
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Atenție la carburantul din Bulgaria! Multe mașini se strică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Detaliul ȘOCANT găsit în telefonul italianului ucis de urs, pe Transfăgărășan. Anchetatorii au rămas uluiți!
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
Se schimbă legea pentru șoferii pensionari în România. Restricție la permisul de conducere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Primele imagini de la înmormântarea lui Ion Cernea! Soțul Irinei Loghin este condus pe ultimul drum cu onoruri militare. Momente dureroase la cimitirul Bellu, înainte ca fostul sportiv să fie dus la groapă
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ionel, viermele de primărie care vrea să ”șteargă” realitatea și presa