Iohannis, replică la scrisoarea Vioricăi Dăncilă: Guvernul are agendă ocultă. Numai eu am căderea să decid la ce şedinţe merg

Klaus Iohannis a anunțat că va merge la ședințele de Guvern, pentru a evita adoptarea unei OUG pentru amnistie și grațiere. Președintele crede că Guvernul nu va adopta un astfel de act, pe care îl cataloghează drept ”un derapaj groaznic de la democrație”.

RomaniaTV.net
18 dec. 2018, 16:34
Iohannis, replică la scrisoarea Vioricăi Dăncilă: Guvernul are agendă ocultă. Numai eu am căderea să decid la ce şedinţe merg

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, marti, referitor la raspunsul transmis de Viorica Dăncilă, că premierul are obligația de a transmite toate punctele ce se doresc a fi discutate in sedintele de Guvern, mentionând că șeful statului este cel care are căderea de a stabili dacă subiectele dezbătute reprezintă interes pentru președintele României. De asemenea, șeful statului a vorbit despre existența unei agende oculte a Guvernului, amintind OUG 13, pusă pe ordinea suplimentară de zi.

Klaus Iohannis îi scrie din nou premierului. Viorica Dăncilă răspunde la prima scrisoare

„O sa merg. (..) Este o problemă care nu a fost chiar bine inteleasa de persoanele care au ajutat-o, sa zicem asa, pe doamna premier sa-mi scrie un raspuns. S-au cam grabit. Sunt mai multe acte care statueaza clar ca e nevoie de trasnparenta in actul decizional, lucrurile trebuie publicate, nu cu 24 de ore inainte, ci cu mult inainte pentru a fi luat act de ele. Exista insa acea agenda oculta a guvernului, ei spun ordinea de zi suplimentara, care e discutabila. Cu siguranta nu respecta rigorile legii, nu poti veni cu un act nesupus dezbaterii. A a treia categorie de acte care pot fi pe agenda guvernului sunt cele care figureaza la capitolul confidential, ori pe site-ul guvernului aceastea, evident, nu vor putea sa apara. Guvernul e obligat sa-mi trimita, mie, presedintele României, intreaga agenda. Nu trimite pe mine doamna prim-ministru sa citesc site-ul. Sa ne amintim de OUG 13, care nu a fost publicata in niciun fel. Daca se incadreaza la art 87, caderea de a stabili acest lucru e la presedinte, nu la prim-ministru. E absolut obligatoriu ca intreaga agenda sa fie trimisa când se pregateste o sedinta de guvern, ca numai eu am caderea sa apreciz daca acte de acolo cad in zona articolului 87. Daca ne uitam in urma, la ce s-a intamplat cu aceste guverne pesediste, nu putem sa ne facem ca stuntem autisti. Ultima data când s-a dat o OUG de acest fel a fost aproape o revolutie, deci e o problema de ordine publica. Nu e incitare, e o concluzie dupa ce am avut data trecuta dupa ce un act normativ promovat pe agenda oculta a guvernului Grindeanu”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a anunțat că va merge la ședințele de Guvern, pentru a evita adoptarea unei OUG pentru amnistie și grațiere. Președintele crede că Guvernul nu va adopta un astfel de act, pe care îl cataloghează drept ”un derapaj groaznic de la democrație”.

”O să merg la ședințele de Guvern! Cred că se bucură și membrii Guvernului dacă merg să le explic ce s-a discutat la Consiliul European, ce s-a discutat despre Brexit. Ar putea să apară o criză politică fără precedent. Nu am primit un răspuns. Mâine avem o ședință CSAT, poate o să primesc un răspuns în marja ședinței. Până acum nu am primit documente despre agenda. Prezența mea ar ajuta la luarea unor decizii mai bune decât fără mine. E nevoie de o discuție pe OUG pentru amnistie și grațiere, pe Brexit. 

Nu cred că o se dea o astfel de ordonanță. Ar fi un derapaj groaznic de la democrație. Veți vedea ce voi face dacă se va da o astfel de OUG. Trebuie să evităm lucrurile care nu trebuie făcute.”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că nu este dispus să renunţe la independenţa justiţiei şi la statul de drept, apreciind că nu pune deloc sub semnul întrebării aceste două aspecte într-o discuţie cu politicieni „care tocmai aceste lucruri vor să le pună sub semnul întrebării”.