Iohannis şi Biden anunţă construirea unei centrale nucleare cu cea mai nouă tehnologie în România, care va crea 3700 de locuri de muncă noi

Preşedintele Joe Biden şi preşedintele Klaus Iohannis vor anunţa, marţi, planul de a construi o centrală mică de reactoare modulare (SMR), prima de acest fel în România, în parteneriat cu US NuScale Power.

02 nov. 2021, 17:33
Iohannis şi Biden anunţă construirea unei centrale nucleare cu cea mai nouă tehnologie în România, care va crea 3700 de locuri de muncă noi

Casa Albă anunţă într-un comunicat că această centrală va aduce cea mai nouă tehnologie nucleară în România, o parte critică a Europei, potrivit Administraţiei Prezidenţiale a SUA.

Potrivit sursei citate, parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, poziţionând tehnologia SUA ca lider în cursa globală pentru implementarea SMR.

Acordul comercial va include o uzină NuScale cu 12 module, care va crea iniţial peste 3700 de locuri de muncă în SUA şi România, cu potenţialul de a creşte la 30.000 de locuri de muncă în SUA şi România pe măsură ce proiectul creşte.

Implementarea tehnologiei SMR va contribui semnificativ la un sector energetic decarbonizat şi un viitor cu zero emisii, se mai precizează în comunicat, potrivit News.ro.

În decembrie 2019, Nuclearelectrica, care operează centrala nucleară de la Cernavodă, a semnat un memorandum cu NuScale Power în vederea realizarii unui schimb de informatii cu privire la tehnologia nucleară dezvoltata de compania americană. Scopul acordului era evaluarea dezvoltarii, autorizarii si constructiei reactoarelor modulare mici (SMR) ca o potentiala solutie pe termen lung pentru Romania.

Citeşte şi: Românii economisesc în medie 319 lei pe lună. Lider în UE în această privinţă este Austria, cu o medie de 344 de euro lunar

Energia nucleara furnizeaza 20% din consumul intern in Romania.

“Ca singur producator de energie nucleara in Romania, vedem un potential crescut in tehnologia SMR datorita energiei produse curate, sigure si accesibile ca pret . Ne dorim sa cooperam cu NuScale pentru a vedea modul in care tehnologia lor inovatoare poate aduce beneficii consumatorilor si necesitatilor energetice ale Romaniei”, a declarat Cosmin Ghita, Directorul General al Nuclearelectrica în decembrie 2019.

În august 2020, NuScale a fost prima companie americană care a primit aprobare din partea Autorităţii Nucleare din SUA pentru modelul său de reactor. În Iulie 2021, Comisia a publicat o propunere de reglementare prin care ar certifica designul NuScale, un pas crucial către construcţia şi apoi implementarea tehnologiei SMR.

Citeşte şi: Ce trebuie să faci ca să primeşti ajutor de la stat pentru facturi mai mici la iarnă. Fost ministru al Energiei: „E o procedură foarte birocratică, grea pentru oameni”