Iohannis: Suntem suficient de bine implicaţi în gestionarea fluxului de migranţi. N-am avut nicio problemă şi cred că vom continua aşa

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Bruxelles, că acordul comun cu privire la migraţie la care au ajuns liderii statelor UE este unul "rezonabil de bun", spunând că i se pare important că s-a decis că soluţii pot fi găsite şi în afara Uniunii Europene, prin crearea unor noi centre de primire a migranţilor. Întrebat dacă România se va implica mai mult în privinţa acestor centre pentru migranţi, şeful statului a afirmat că suntem suficient de bine implicaţi în a gestiona fluxul de migranţi, dat fiind faptul că România este doar ţară de tranzit, nu de destinaţie. El a mai explicat că nu au existat niciun fel de probleme cu gestionarea fluxului migratoriu şi crede că "ne vom prezenta în continuarea aşa".

RomaniaTV.net
29 iun. 2018, 11:42
Iohannis: Suntem suficient de bine implicaţi în gestionarea fluxului de migranţi. N-am avut nicio problemă şi cred că vom continua aşa

Cei 28 de lideri UE au ajuns vineri dimineaţă la un acord asupra migraţiei, în cadrul unui summit tensionat, la Bruxelles, pe care Italia ameninţa să-l deraieze din cauza lipsei unor angajamente precise ale partenerilor săi europeni cu privire la primirea migranţilor, scrie news.ro. 

„Am ajuns aseară târziu sau azi-dimineață devreme, cum vreți, la un acord rezonabil de bun pe migrație. În esență, cel mai important progres a fost făcut prin faptul că ne-am înțeles, că am găsit soluții pentru un nou pas în calea rezolvării gestionării fluxului migratoriu. Trebuie să spunem, în special pe zona Mediteranei, dar concluziile sunt general valabile. Mie mi se pare important că am găsit înțelegere și am găsit concluzii comune și că am stipulat să începem o colaborare intensă și, credem, fructuoasă, cu organizații internaționale, pe această temă. De asemenea, mi s-a părut importantă ideea că toți am acceptat, probabil pentru prima dată în această formă, că soluții pot fi găsite și în afara Uniunii Europene, deci soluții ex-teritoriale, și ideea unor noi centre de primire a migranților, unde vor fi triați, înregistrați, centre care vor fi create în bază voluntară și migranții care sosesc la aceste centre vor fi redistribuiți în cazul în care se face tot pe bază voluntară. Deci, câteva progrese. De asemenea, am constatat împreună că înțelegerea cu Turcia a fost una bună și va fi continuată. Cred că această înțelegere a meritat multele ore de noapte pe care le-am consumat pentru a finaliza acest acord”, a afirmat Klaus Iohannis, vineri, la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului European.

Şeful statului a mai spus că numărul de migranţi care tranzitează România este unul rezonabil şi gestionabil pentru autorităţile române.

„Noi, în momentul de faţă, suntem suficient de bine şi cu succes implicaţi în gestionarea fluxului migratoriu. Trebuie să recunoaştem că nu suntem ţară de destinaţie, suntem ţară de tranzit, dar numărul de migranţi care tranzitează România este unul rezonabil şi gestionabil pentru noi, până acum, cel puţin, aţi văzut că nu am avut niciun fel de probleme cu gestionarea fluxului migratoriu şi cred că ne vom prezenta în continuarea aşa”, a declarat şeful statului, întrebat dacă România se va implica mai mult în privinţa acestor centre pentru migranţi.