Iohannis: Susţin necesitatea de schimbare a mecanismelor de cooperare între Europa şi America Latină

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că a susținut, la summitul UE-CELAC de la Bruxelles, necesitatea de schimbare a mecanismelor de cooperare interregională pentru a menține eficientă conlucrarea între Europa și America Latină.

11 iun. 2015, 14:22
Iohannis: Susţin necesitatea de schimbare a mecanismelor de cooperare între Europa şi America Latină

„Am susținut în cadrul dezbaterilor această necesitate de schimbare, de actualizare a mecanismelor de cooperare interregională, pentru a menține eficientă conlucrarea între cele două continente ca instrument strategic nu doar pentru acest proces, ci și pentru o acțiune mai activă, mai concertată în rezolvarea problemelor globale.

Poziția și punctele de vedere exprimate de România se regăsesc în concluziile summitului”, a spus Iohannis, la Bruxelles, unde a participat la Summitul Uniunea Europeană — Comunitatea Statelor Latino — Americane și Caraibiene (UE-CELAC).

Citeşte şi: Iohannis, către Cameron: Să lăsăm libertatea de mişcare, dar să extragem partea cu beneficiile sociale

El a precizat că summitul s-a desfășurat în condițiile în care a devenit evidentă necesitatea unei adaptări a mecanismelor de cooperare interregională la contextul actual internațional și global, scrie Agerpres.

Șeful statului a spus că s-a discutat și despre nevoia identificării de soluții inovative în cadrul unui parteneriat echilibrat și echitabil pentru provocări globale, dezvoltarea durabilă și dezvoltarea post 2015, încheierea și modernizarea acordurilor comerciale bi și multilaterale, eradicarea sărăciei, lupta împotriva schimbărilor climatice.

Citeşte şi: Iohannis, la întâlnirea cu Cameron: Asigurarea egalităţii de tratament între toţi cetăţenii UE trebuie garantată

De asemenea, Iohannis a precizat că au fost adoptate două declarații comune, una politică și una de principii, care stabilesc bazele parteneriatului interregional, cât și un plan de acțiune pentru implementarea declarației de principii, care presupune inițiative comune în domenii precum cercetarea și tehnologia informațiilor, incluziunea socială, dezvoltarea urbană și imigrația.