Iohannis susţine propunerea ministrului Educaţiei privind contopirea vacanţelor din aprilie: Niciun sacrificiu nu este prea mare pentru sănătatea copiilor noştri

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că propunerea Ministerului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, de prelungire a vacanţei de primăvară la o lună este "acceptabilă".

24 mart. 2021, 13:47
Iohannis susţine propunerea ministrului Educaţiei privind contopirea vacanţelor din aprilie: Niciun sacrificiu nu este prea mare pentru sănătatea copiilor noştri

”Deja ştim că foarte mulţi copii învaţă online. Dacă numărul de pacienţi creşte – şi se vede că suntem într-o fază de creştere – cred că propunerea făcută de ministrul Educaţiei este acceptabilă să se contopească cele două vacanţe”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri în judeţul Dolj.

Klaus Iohannis crede că astfel poate fi eliminat „un factor semnificativ de răspândire a bolii”.

„Este complicat, înţelegem acest lucru, pentru părinţii care vor avea copii acasă, dar niciun sacrificiu nu este prea mare pentru sănătatea copiilor noştri”, a mai declarat Klaus Iohannis.

 

Vacanţa de vară se scurtează cu două săptămâni. Ministrul Educaţiei: „Vom avea un vârf al pandemiei în aprilie”

Vacanţa de vară se scurtează. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că vacanţa de primăvară va fi prelungită şi că va dura din data de 2 aprilie până în 4 mai.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu anunţă vacanţa de Paşti de o lună: „Să permită o scădere a mobilităţii în luna aprilie, care va fi cea mai dificilă”

„Este vorba de o prelungire a vacanţei de primăvară cu două săptămâni. Calendarul valabil până acum prevedea o vacanţă de Paşte rit catolic între 2 şi 11 aprilie. De asemenea, prevedea o vacanţă pentru Paştele ortodox la finalul lunii aprilie până la data de 9 Mai. Deci aveam două vacanţe de primăvară separate de două săptămâni de cursuri. Introducând o vacanţă în aceste două săptămâni de cursuri, practic am scurtat vacanţa de vară. Am transferat două săptămâni din vacanţa de vară în vacanţa de primăvară”, a explicat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Cîmpeanu a detaliat cum se va modifica structura actualului an şcolar.

„Semestrul doi în loc să se încheie pe data de 18 iunie se încheie pe data de 2 iulie. Examenul de bacalaureat se va derula exact la aceleaşi date planificate. Examenul de evaluare naţională pentru elevii claselor a 8-a în loc să înceapă pe 22 iunie, imediat după sărbătoarea de Rusalii de pe 21 iunie, va începe pe data de 5 iulie, este o diferenţă de două săptămâni. De asemenea, această adaptare a calendarului are avantajul de a putea organiza evaluările pentru clasa a 4-a şi a 6-a şi chiar pentru clasa a 2-a chiar dacă le mutăm din luna aprilie în luna mai. Are avantajul de a putea organiza pretestările pentru testele Pisa care se vor organiza anul viitor. Are foarte multe avantaje. Are dezavantajul pentru că duce anul şcolar cu două săptămâni mai târziu. Deci practic, micşorează vacanţa de vară cu două săptămâni”, a declarat ministrul Educaţiei.

Examenul de bacalaureat va avea loc la datele stabilite, însă Evaluarea Naţională se va decala şi va avea loc în perioada 5-8 iulie.