Ion Iliescu: Autorităţile ruseşti poartă răspunderea pentru susţinerea rebelilor din Ucraina

Fost preşedinte al României, Ion Iliescu susţine că, în cazul avionului doborât în Ucraina, autorităţile ruseşti poartă răspunderea pentru susţinerea rebelilor din zonă. Iliescu aminteşte totuşi că ruşii şi ucrainenii sunt fraţi de sânge, informează ziarulring.ro.

RomaniaTV.net
22 iul. 2014, 15:05
Ion Iliescu: Autorităţile ruseşti poartă răspunderea pentru susţinerea rebelilor din Ucraina

Atacul asupra avionului malaysian reprezintă o tragedie şi un act de iresponsabilitate al celor care l-au declanşat, susţine fostul preşedinte al României Ion Iliescu.

„Din păcate, starea aceasta de tensiune dintre Ucraina şi Rusia şi activitatea agresivă, nesăbuită, din zona aceea cu majoritate rusească au declanşat un conflict care depăşeşte limitele lor de înţelegere şi de competenţă. În nesăbuinţa lor, că au mai doborât vreo două avioane ucrainene, probabil se gândeau că e tot un avion ucrainean. Există momente în care minţile oamenilor sunt complet dereglate. Autorităţile ruseşti poartă răspunderea pentru că susţin elementele acestea rebele, rusofone, din zona de vest a Ucrainei, care întreţin o stare de tensiune acolo, afectează viaţa unui stat. Să nu uităm însă că ruşii şi ucrainenii sunt fraţi de sânge, cum erau la noi cei din Moldova şi Muntenia. Prima formă statală a Rusiei a avut capitala la Kiev”, a declarat fostul preşedinte Ion Iliescu.

Costin Georgescu, fost director al SRI, spune că doborârea avionului malaysian a fost o confuzie. „Rusia este amestecată până-n gât în acest atentat, nu direct, sigur, dar indirect, fiindcă sunt convins că avem de-a face cu armament rus şi specialişti pregătiţi de serviciile de informaţii ruseşti. Evident că Putin nu şi-a dorit să se ajungă aici. Ei au vrut să doboare avioane de luptă ucrainene, dar cei care au folosit armamentul nu aveau priceperea şi nici acces la toate instalaţiile de radar şi au confundat probabil un avion de luptă ucrainean cu acest avion. A fost o confuzie, dar e acelaşi lucru ca atunci când dai briciul pe mâna maimuţei, că poţi să te aştepţi la ce este mai rău. Un al treilea război mondial este exclus, nimeni nu doreşte acest lucru, nici Estul, nici Vestul, nici democraţii, nici totalitarii, ar fi un dezastru pentru întreaga omenire. Putin va găsi măsurile pe care să le ia fiindcă altfel Rusia va plăti economic”, a precizat Costin Georgescu.

Citeşte şi Traian Băsescu, atac la Putin după tragedia aviatică: Rusia este partenerul teroriştilor din Ucraina

Nenorocirea este că, în loc să folosească istoria comună în interesul ambelor ţări, s-au născut stări conflictuale atât de acute încât au dus la o dramă umană de proporţii uriaşe.” – Ion Iliescu

Orice se poate spune despre Putin, mai puţin că nu ar fi inteligent.” – Costin Georgescu