Ion Iliescu, omagiu adus lui Nicolae Manolescu: „România pierde pe unul din ultimii săi mari intelectuali publici”

Fostul preşedinte Ion Iliescu scrie, după decesul academicianmului Nicolae Manolescu, că România pierde pe unul din ultimii săi mari intelectuali publici. Iliescu vorbeşte despre peste 60 de ani de pietenie cu Manolescu, de care l-au despărţit ”puţine lururi”.

25 mart. 2024, 09:08
Ion Iliescu, omagiu adus lui Nicolae Manolescu: „România pierde pe unul din ultimii săi mari intelectuali publici”

”Am aflat cu enormă tristeţe că s-a stins din viaţă profesorul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România. În peste 60 de ani de când ne cunoaştem, ne-au apropiat multe, ne-au despărţit puţine lucruri. Timpul lung a fost acela al solidarităţii şi al prieteniei. I-am urmărit ascensiunea încă de la debutul său în revista “Contemporanul” şi mai apoi în “România Literară”, ambele conduse de cel care i-a dat cronica literară, la 22 de ani şi l-a protejat în vremuri grele, George Ivaşcu.”, a afirmat fostul preşedinte Ion Iliescu, pe blogul său.

Iliescu s-a referit la cariera literară, universitară, dar şi la cea politică a lui Manolescu: ”După Revoluţie, a făcut şi politică şi a fost senator din partea Partidului Alianţei Civice. Ca preşedinte al PAC, a semnat Declaraţia de la Snagov, demers pe care l-am iniţiat şi care a consfinţit parcursul european al ţării noastre.

A fost o vreme ambasadorul României la UNESCO şi îmi amintesc că de fiecare dată când mergeam la Paris ne întâlneam şi depănam amintiri despre plimbările noastre de la Neptun, la malul mării şi la marginea Istoriei”.

Citeşte şi: Nicușor Dan visează la un nou mandat: „Nu are cum să fie mai rău decât acum. O să negociez”. Ce spune despre contracandidații săi la Primăria Capitalei

”România pierde pe unul din ultimii săi mari intelectuali publici. Spirit polemic şi analitic, plin de umor, lucid, un apărător sclipitor al limbii şi literaturii române, şi-a pus întreaga viaţă sub genericul „Profesiunea mea, Cultura”. Transmit familiei îndoliate, prietenilor săi, Uniunii Scriitorilor din Romania, redacţiei revistei “România Literară”, pe care a condus-o după Revoluţie, condoleanţele mele. Numele profesorului academician Nicolae Manolescu va trăi cât va trăi şi literatura română. Drum bun, Nicky! Dumnezeu să te ierte şi să te odihnească în pace”, a mai transmis Iliescu.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Victor Ponta: „Dacă s-ar duce Cîrstoiu să pupe, să dea cu bâta în tarabă, cred că greșește. Altceva, e un manager, un tip educat, civilizat, care trebuie să aibă timp să le spună oamenilor treaba asta”