Ion Iliescu, prima reacţie după scandalul dintre familia lui Bercea Mondial şi Mircea Băsescu

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, pentru stiripesurse.ro, că urmăreşte "cu atenţie" evoluţia dosarului Bercea Mondial - Mircea Băsescu. Întrebat dacă preşedintele ar trebui să demisioneze după acest scandal, fostul şef al statului a răspuns că "se poate vedea cu ochiul liber ce se întâmplă în lumea civilizată".

RomaniaTV.net
26 iun. 2014, 12:28
Ion Iliescu, prima reacţie după scandalul dintre familia lui Bercea Mondial şi Mircea Băsescu

Ion Iliescu a declarat că urmăreşte „cu atentie cum evoluează lucrurile” în cazul Bercea Mondial – Mircea Băsescu, dar se abţine de la mai multe comentarii pentru a nu lăsa „loc de răstălmăciri”.

Citeşte şi: Mircea Băsescu vs. Bercea Mondial, la DNA în dosarul în care fratele preşedintelui a fost arestat

Întrebat dacă într-o astfel de situaţie, preşedintele unui stat ar trebui sa demisioneze, Iliescu a răspuns că „se poate vedea cu ochiul liber ce se întâmplă în lumea civilizată”.

Deputaţii şi senatorii au adoptat, miercuri, în şedinţă comună, cu 344 de voturi „pentru” şi 17 abţineri, Declaraţia prin care solicită DEMISIA preşedintelui Traian Băsescu, ca urmare a scandalului Mircea Băsescu-Bercea Mondial.

Reacţia şefului statului nu a întârziat. Traian Băsescu a acuzat Legislativul că, prin adoptarea Declaraţiei, a fraternizat cu clanul Bercea.

„Aş sublinia un singur lucru: aţi aflat din declaraţia directorului SRI că acest clan este în atenţia structurilor de securitate din 2001. Nimeni nu observă două lucruri fundamentale, zic eu: în primul rând faptul că pentru prima dată membrii acestui clan, în frunte cu liderul clanului, au fost condamnaţi în mandatul meu. În al doilea rând, nimeni nu ia în consideraţie punctele de vedere ale celui acuzat, ci totul se sprijină pe afirmaţiile şi probele prezentate de clan. Nimeni nu ia în consideraţie faptul că că fratele meu a făcut denunţul de şantaj şi anul trecut, dar şi în acest an”, a spus Băsescu.

Tribunalul Bucureşti a decis, în 20 iunie, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Mircea Băsescu, pentru trafic de influenţă, şi a lui Marian Căpăţână, cel care ar fi fost intermediarul banilor pe care familia lui Sandu Anghel i-ar fi dat fratelui preşedintelui Traian Băsescu, pentru ca Bercea Mondial să scape de închisoare. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va judeca în 27 iunie dosarul, urmând să decidă definitiv dacă Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână rămân în arest sau vor fi cercetaţi în libertate.

Pe de altă parte, în urma unei plângeri făcute de Mircea Băsescu, ginerele lui Bercea Mondial, Marius Constantin, a fost trimis în judecată, luni, pentru şantaj cu circumstanţe agravante, în stare de recidivă, în timp ce concubina acestuia, Izaura Anghel, şi fratele ei minor, Grinică Ion Anghel, au fost trimişi în judecată, sub control judiciar, pentru şantaj cu circumstanţe agravante. În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată şi Florin Anghel, fiul cel mare al lui Bercea Mondial, pentru trei infracţiuni concurente de şantaj, dintre care una în stare de recidivă, în timp ce mama acestuia, Fănica Anghel, a fost deferită justiţiei pentru şantaj.