Ion Iliescu rămâne la conducerea Institutului Revoluţiei Române. Deputaţii au respins solicitarea lui Klaus Iohannis

Camera Deputaţilor a respins, marţi, cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la respingerea OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. În aceste condiţii, Ion Iliescu rămâne la conducerea Institutului Revoluţiei Române.

RomaniaTV.net
10 nov. 2020, 11:52
Ion Iliescu rămâne la conducerea Institutului Revoluţiei Române. Deputaţii au respins solicitarea lui Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului, la începutul lunii octombrie, reexaminarea Legii de respingere a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Legea transmisă spre promulgare are ca obiect de reglementare respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019, prin care se prevede desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi abrogarea Legii nr. 556/2004 privind înfiinţarea acestui institut.

„Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a fost înfiinţat în data de 17 decembrie 2004, ca instituţie publică de specialitate, autonomă, de interes naţional, cu personalitate juridică, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului. Astfel, deşi acest institut a funcţionat ca instituţie publică, finanţată parţial de la bugetul de stat, Legea nr. 556/2004 nu a reglementat condiţiile de integritate în exercitarea mandatului, modalitatea de revocare a membrilor forurilor de conducere, posibilitatea reînnoirii mandatului conducerii instituţiei ori prezentarea rapoartelor de activitate către Senat, instituţie din al cărei buget era finanţat Institutul”, se arată în cererea de reexaminare.

De asemenea, se indică faptul că, potrivit art. 2 din Legea nr. 556/2004, Institutul a avut ca obiect de activitate „analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor – în plan politic, economic şi social – ale Revoluţiei române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre”, dar cu toate acestea, în perioada în care a funcţionat – până la desfiinţarea sa prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019, la data de 31 decembrie 2020 – această instituţie nu a acţionat în vederea atingerii scopului şi misiunii pentru care a fost înfiinţată.

În cererea de reexaminare se arată că Institutul nu a reuşit să îşi demonstreze utilitatea, ci a generat, prin activitatea sa şi contrar obiectivului său stabilit prin lege, numeroase tensiuni şi controverse în spaţiul public.

„Toate aceste aspecte, precum şi cele privind unele deficienţe în cheltuirea fondurilor publice, denotă că orice demers în vederea menţinerii funcţionării acestui institut ar fi de natură să afecteze însuşi scopul pentru care acesta a fost creat, potrivit legii. Prin urmare, considerăm că soluţia adoptată de Parlament în sensul respingerii ordonanţei de desfiinţare a Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 trebuie reanalizată, în condiţiile în care acest institut şi-a dovedit de-a lungul timpului ineficienţa. În acest sens, apreciem că soluţia legislativă de aprobare prin lege a OUG nr. 91/2019 ar fi în total acord cu prerogativele de control parlamentar conferite de legiuitorul constituant Parlamentului, ceea ce implică maximă responsabilitate în analiza activităţii unor asemenea instituţii. Din această perspectivă, decizia de a remedia cheltuirea ineficientă de fonduri publice prin desfiinţarea instituţiilor care nu servesc scopului pentru care acestea au fost create reprezintă nu numai o atitudine consonantă cu rolul conferit Parlamentului prin Legea fundamentală – aceea de organ reprezentativ suprem al poporului român – ci şi o probă de ataşament al parlamentarilor, în exercitarea mandatului, faţă de interesele cetăţenilor, precum şi o dovadă de autentică moralitate”, arată preşedintele Klaus Iohannis în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului.

OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a fost respinsă prin lege în Camera Deputaţilor. Au fost 120 de voturi „pentru”, 136 „împotrivă” şi 24 abţineri. Preşedintele de şedinţă, deputatul Carmen Moldovan, a anunţat că nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea unei legi organice.

 

Ion Iliescu, la 90 de ani. De ce u mai apare în public

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu a împlinit anul acesta venerabila vârstă de 90 de ani. Ion Iliescu nu a mai fost zărit în public de o lungă perioadă de timp, iar la ultimele scrutinuri de vot a solicitat urnă mobilă acasă pentru a putea să îşi exercite dreptul. 

În ultimii ani, fostul preşedinte al României s-a confruntat cu mai multe probleme medicale, fiind internat şi chiar operat de mai multe ori la spitale din Bucureşti.

Citeşte şi: Ce avere are Ion Iliescu şi cine va moşteni tot ce are fostul Preşedinte. Nina şi Ion Iliescu nu au niciun copil

De ce nu au avut Ion şi Nina Iliescu niciodată copii

„Am avut anii aceia de studenţie împreună, la Moscova, asta ne-a consolidat relaţia afectivă. După terminarea celui de-al doilea an de studenţie, pe 21 iulie 1951 ne-am căsătorit, fiind studenţi. A fost o nuntă foarte modestă. Pe vremea aceea nu aveam bani şi nu ne puteam permite ce se întâmplă acum cu nunţile acestea. Am mers împreună cu familia, două mame şi două mătuşi şi ne-am căsătorit.

Ne-am dorit, dar nu a fost să fie…Soţia mea a avut trei sarcini toxice, iar după aceea…nu s-a mai putut”, a declarat Ion Iliescu în urmă cu câţiva ani.

Citeşte şi: Institutul lui Ion Iliescu, resuscitat de Senat: a fost respinsă OUG care desfiinţa Institutului Revoluţiei Român