Ion Iliescu şi-a luat adio şi de la Regina Elisabeta a II-a. „A contribuit la aderarea noastră la UE și la NATO”. Monarhul era cu doar patru ani mai mare decât preşedintele nostru

Încetarea din viaţă a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a marchează sfârşitul unei epoci istorice, plină de schimbări, în care Marea Britanie a avut de jucat un rol de primă mână, a afirmat vineri fostul preşedinte Ion Iliescu.

09 sept. 2022, 14:37
Ion Iliescu şi-a luat adio şi de la Regina Elisabeta a II-a. „A contribuit la aderarea noastră la UE și la NATO”. Monarhul era cu doar patru ani mai mare decât preşedintele nostru

Ion Iliescu a fost un personaj foarte discret în ultimii ani, încercând să-şi ascundă prezenţa, însă evenimentele din ultimele săptămâni l-au forţat pe fostul preşedinte să aibă două apariţii online. După moartea lui Mihai Gorbaciov, Iliescu s-a referit acum şi la cea a Reginei Elisabeta a II-a.

El a amintit că victoria Marii Britanii în cel de-al Doilea Război Mondial, la care Regina a participat direct, ca toată generaţia din care a făcut parte, a fost începutul unor reforme economice şi sociale ce au influenţat atât continentul european, cât şi întreaga lume. „Şi-a făcut datoria care-i revenea în sistemul politic britanic, fără ezitare şi fără să se lase purtată de convingerile sale personale, oricât de greu i-a fost asta, în momente delicate din viaţă. A fost o personalitate puternică şi complexă, dincolo de imaginea care ni se prezintă, ca de obicei, în astfel de momente”, a scris Ion Iliescu, pe blogul său.

Fostul preşedinte a subliniat că relaţiile României cu Marea Britanie au fost neaşteptat de corecte în această „lungă domnie” a Reginei Elisabeta a II-a, Marea Britanie fiind un partener activ în efortul de industrializare şi de modernizare a economiei României şi a ajutat la pregătirea unor elite intelectuale şi tehnice.

Citeşte şi Soarta tragică a celorlalţi doi regi Charles pe care i-a avut Marea Britanie. Unul a fost executat pentru înaltă trădare, celălalt a fugit din ţară

„Relațiile României cu Marea Britanie au fost neașteptat de corecte, în această lungă domnie a Reginei Elisabeta a  II-a. Marea Britanie a fost un partener activ în efortul de industrializare și de modernizare a economiei României, a ajutat la pregătirea unor elite intelectuale și tehnice.

A contribuit la formarea personalului necesar aderării noastre la UE şi la NATO. Marea Britanie este o destinaţie predilectă pentru români, în ciuda ieşirii ţării din UE. Am avut ocazia să o cunosc şi să discut cu Regina, dincolo de constrângerile protocolului. O personalitate puternică, deschisă către problemele care dominau agenda publică, şi cu simţul umorului. Şi care nu a uitat o clipă de interesele ţării al cărui şef de stat era! Păstrez o amintire puternică întâlnirii din 2004, în cadrul vizitei private în Marea Britanie, când Regina a oferit un dejun privat, la care a participat şi marea noastră balerină Alina Cojocaru„, a detaliat Ion Iliescu.

Citeşte şi Ion Iliescu a luat masa la Palatul Buckingham, cu Regina Elisabeta a II-a. Fostul preşedinte i-a făcut Suveranei britanice şi un cadou

Potrivit acestuia, Marea Britanie a pierdut, într-un moment delicat pentru Occident şi pentru democraţie, ca sistem politic, un lider şi un liant al solidarităţii naţionale, iar România un prieten şi un reper.

„Transmit condoleanţele mele familiei îndoliate şi întregul meu sprijin în aceste momente dureroase. Dumnezeu s-o odihnească!”, a încheiat fostul preşedinte al României.