Soarta tragică a celorlalţi doi regi Charles pe care i-a avut Marea Britanie. Unul a fost executat pentru înaltă trădare, celălalt a fugit din ţară

Fiul reginei Elizabeth a II-a, Charles Philip Arthur George Windsor, îi succede acesteia sub numele de Charles al III-lea, deşi ar fi putut să-şi aleagă oricare dintre cele patru prenume, având în vedere că ceilalţi doi regi cu acelaşi nume nu au avut un destin fericit.

09 sept. 2022, 13:30
Soarta tragică a celorlalţi doi regi Charles pe care i-a avut Marea Britanie. Unul a fost executat pentru înaltă trădare, celălalt a fugit din ţară

Ceilalţi doi regi care şi-au ales numele Charles au trăit în secolul al XVII-lea. Unul dintre ei a fost executat, iar celălalt a fugit din regat, după care s-a întors şi a murit la vârsta de 54 de ani.

CHARLES I, EXECUTAT PENTRU ÎNALTĂ TRĂDARE

Charles I a avut o domnie marcată de un conflct cu Parlamentul şi un război civil care a condus la o revoluţie. Regele a fost executat, iar monarhia a fost abolită.

Un membru al dinastiei Stuart, el a urcat pe tron în 1625 şi a domnit în mod autoritarist în Anglia, Scoţia şi Irlanda. Parlamentul a încercat în mod constant să-i restrângă puterile, ceea ce a condus la un conflict cu monarhia, iar în 1642 la izbucnirea unui război civil. Charles a fost învins în 1645, însă a refuzat să cedeze şi să accepte o monarhie constituţională. El a fost judecat, condamnat şi executat pentru înaltă trădare, în 1649.

Monarhia a fost abolită atunci, iar Anglia a devenit o republică şi a fost condusă de către militarul şi politicianul Oliver Cromwell. Monarhia a fost restabilită în 1660.

Citeşte şi Regele Charles al III-lea, prinţul care s-a pregătit 70 de ani ca să urce pe tron. Povestea vieţii sale, de la bătăile încasate în şcoală la tragedia Prinţesei Diana

CHARLES AL II-LEA, O DOMNIE MARCATĂ DE CIUMA NEAGRĂ ŞI MATRELE INCENDIU DE LA LONDRA

În pofida abolirii monarhiei în Anglia, după execuţia lui Charles I, fiul acestuia, care a fugit din ţară, a fost proclamat rege în Scoţia, în ianuarie 1951. De teama unei invazii a forţelor republicane engleze, Charles al II-lea şi susţinătorii săi au invadat Anglia, un atac care soldat cu înfrângerea din Bătălia de la Worcester.

Charles al II-lea a reuşit să scape să fie prins şi a fugit în Franţa. Însă moartea lui Cromwell, în 1658, a condus la o criză, iar Charles al II-lea s-a întors în ţară şi a urcat pe tron în 1660. Aceasta este Restauraţia Stuart.

Citeşte şi FOTO! În Anglia rege, în Romania om simplu din popor! Prinţul Charles bea ţuică şi face hore cu sătenii! Imagini de colecţie din vizitele sale memorabile în satele româneşti!

Acest rege libertin, care a avut numeroase amante, era ”spiritual şi bun, recunoscător, generos şi, în mare, simpatic”, scrie istoricul Antonia Fraser. În domnia sa, colonizarea şi comerţul cu India, Indiile Orientale şi America au cunoscut o ascensiune.

El a înfruntat două crize profunde – ciuma neagră (”moartea neagră”) din 1665 şi marele incendiu de la Londra, izbucnit un an mai târziu. Charles al II-lea a fost ţinta unui atentat la 2 februarie 1685 şi a murit la vârsta de 54 de ani, patru ani mai târziu, în pofida sau din cauza tratamentelor care i-au fost administrate – sângerare, purificare şi ventuze.