Ionel Arsene a făcut plângere la CEDO. Fostul baron PSD de Neamţ susţine că i se încalcă dreptul la viaţă. Avocaţii lui vor să-i scoată certificat de labil psihic!

Ionel Arsene, fostul preşedinte al CJ Neamț, a făcut plângere la CEDO, pe motiv că în România i s-ar încălca dreptul la viață și ar fi supus la tratamente inumane şi degradante. De asemenea, echipa sa de avocați a formulat o cerere de suspendare a deciziei de extrădare și de efectuare a unei expertize medicale prin care să se constate labilitatea psihică a fostului baron PSD.

09 nov. 2023, 16:45
Ionel Arsene a făcut plângere la CEDO. Fostul baron PSD de Neamţ susţine că i se încalcă dreptul la viaţă. Avocaţii lui vor să-i scoată certificat de labil psihic!
Ionel Arsene a făcut plângere la CEDO. Fostul baron PSD de Neamţ susţine că i se încalcă dreptul la viaţă. Avocaţii lui vor să-i scoată certificat de labil psihic!

Ionel Arsene a făcut plângere la CEDO. Avocații fostului președinte al Consiliului Județean Neamț, condamnat definitiv la închisoare pentru trafic de influență și deținut în Italia, unde s-a predat, au făcut plângere la CEDO împotriva deciziei de extrădare a acestuia în România. Avocații condamnatului susțin în plângerea lor că lui Ionel Arsene i se încalcă dreptul la viață în România, potrivit ministrului Justiției, Alina Gorghiu, care a fost informată despre acțiunea apărătorilor fostului președinte CJ Neamț.

Citeşte şi: Elena Udrea primeşte cea mai grea lovitură din partea ÎCCJ. Instanţa supremă a admis recursul în casaţie al DNA în cazul finanţării campaniei electorale din 2009

„Magistratul de legătură cu Italia din cadrul Ministerului Justitiei mi-a adus la cunoștință că avocații condamnatului fugar Ionel Arsene au sesizat CEDO pe motiv că în România i s-ar încălca dreptul la viață și ar fi supus la tratamente inumane/degradante (art. 2, 3 și 4 din CEDO). Ministerul Justiției și ANP au depus la dosarul în care deja s-a dispus de instanța italiană returnarea condamnatului fugar documente în care evidențiem condițiile la standardele europene din penitenciar”, a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Totodată, „condamnatul fugar Ionel Arsene și echipa sa de avocați au formulat o cerere de suspendare a predării și dispunerea unei expertize medicale prin care să se constate labilitatea psihică”, se mai arată în comunicatul remis de Alina Gorghiu.

„Ministerul Justiției și ANP au depus la dosarul în care deja s-a dispus de instanța italiană returnarea condamnatului fugar documente în care evidențiem condițiile la standardele europene din penitenciar”, a mai transmis Alina Gorghiu.

Citeşte şi: Soacra și socrul primarului Cătălin Cherecheș, reținuti de DNA. Sunt acuzați de dare de mită și complicitate la dare de mită. Soția primarului, audiată 7 ore la DNA

Pe 10 martie 2023, Ionel Arsene a fost condamnat la șase ani și opt luni de închisoare cu executare, într-un dosar de corupție. Decizia e definitivă și a fost pronunțată de Curtea de Apel Brașov. Ionel Arsene a părăsit țara înainte de pronunțarea sentinței. Curtea de Casație din Italia a decis predarea lui Ionel Arsene, fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, autorităților din România. Hotărârea este definitivă.

Avocații lui Ionel Arsene susțin însă că acesta nu poate fi extrădat, din rațiuni medicale. Alfredo Gaito și Mario Antinucci, apărătorii din Italia ai fostului politician, au prezentat judecătorilor rapoarte psihiatrice, care arată că Ionel Arsene suferă de „tulburare depresivă majoră de natură severă și prezintă un risc ridicat de suicid în cazul în care cererea de predare va fi admisă”. De asemenea, ei mai arată că, odată extrădat, Ionel Arsene riscă „persecuția politică” în România.