Ionel Oprea, cel care a coordonat Spitalul Suceava în timpul carantinei, va prelua DSP Bucureşti

DSP București va avea conducere militară după neregulile din ultima perioadă.

RomaniaTV.net
07 aug. 2020, 08:49
Ionel Oprea, cel care a coordonat Spitalul Suceava în timpul carantinei, va prelua DSP Bucureşti

„Nu e conducere militară, nu există aşa ceva. Ionel Oprea este secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi pensionar militar. Nu facem ca la Suceava, unde am trimis conducere militară. Coordonarea DSP-urilor era la Horaţiu Moldovan. Am scos de acolo DSP Bucureşti, cel mai mare DSP din ţară, şi l-am pus coordonator pe Ionel Oprea. Acolo sunt 250 de oameni, plus 90 detaşaţi, care trebuie puşi la treabă. Şi directorul de la Direcţia Asistenţă Medicală, dr. Nica, se va ocupa şi el efectiv. El face evaluarea, care este în curs.

Am trecut DSP Bucureşti în atribuţiile domnului secretar de stat Oprea. Acolo erau probleme mari, a fost şi acel focar de COVID, laboratoarele care făceau teste nu erau plătite. Va continua evaluarea! Rămâne conducerea actuală, dar sub conducerea dlui secretar de stat Ionel Oprea”, a declarat Nelu Tătaru. 

Secretarul de stat colonel medic Ionel Paul Oprea va coordona Direcţia de Sănătate Publică a municipiului Bucureşti, în urma unei decizii a ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, anunţă vineri Ministerul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, l-a desemnat pe secretarul de stat col. medic Ionel Paul Oprea să preia, în cadrul atribuţiilor ce le deţine la nivelul MS, coordonarea activităţii Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti până la remedierea deficienţelor constatate la nivelul acestei instituţii. Ministrul Sănătăţii a solicitat secretarului de stat şi continuarea evaluării activităţii acestei instituţii demarată de echipa condusă de directorul general Bogdan Nica, precizează un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii mai precizează că a alocat Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti peste 50,9 milioane de lei pentru decontarea testelor RT-PCR realizate în centrele acreditate din Capitală, iar pentru realizarea plăţilor este necesar ca reprezentanţii DSPMB să solicite deschiderea liniei de finanţare.

„O primă solicitare de acest fel a fost înregistrată de MS la începutul acestei săptămâni pentru suma de 1,7 milioane de lei. Pentru această sumă au fost depuse documente justificative. Ieri, 6 august 2020, a mai fost depusă o nouă solicitare pentru suma de peste 8,1 milioane de lei pentru care se aşteaptă documentele justificative”, menţionează sursa citată.

În acest sens, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a cerut directorului general pentru asistenţă medicală şi sănătate publică din cadrul MS, în subordinea căruia se află direcţiile de sănătate publică, să înceapă de urgenţă demersurile pentru finanţarea solicitărilor şi să ia măsurile necesare pentru urgentarea finanţării activităţii de testare de la nivelul unităţilor medicale din Capitală, mai arată comunicatul.

„Am introdus decontarea testelor RT-PCR în programul naţional în luna martie a acestui an. Am pornit de la un centru în care se prelucrau probele şi, după o muncă susţinută de aproape 5 luni, am ajuns la peste 130 de centre de testare evaluate şi incluse în program. Dorim o creştere a numărului de puncte de testare şi o intensificare a activităţilor. Există un buget de aproximativ 200 milioane de lei pentru decontarea testelor RT -PCR care va fi suplimentat dacă este necesar”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, conform sursei citate.

Ionel Oprea a fost coordonatorul militar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava.

Ministrul Nelu Tătaru a spus în cadrul unei vizite neanunţate la Timişoara că verifică fiecare compartiment al DSP Bucureşti. Nelu Tătaru nu a spus însă să concret când va încheia această evaluare şi când anume va lua decizii concrete legate de o eventuală reorganizare a instituţiei.

Dr. Tătaru a anunţat şi că angajaţii din Direcţiile de Sănătate Publică din ţară vor primi centrale cu ajutorul cărora să răspundă în timp util apelurilor primite de la oameni.

Nelu Tătaru a explicat că o astfel de centrală a ajuns şi la DSP Bucureşti, cu spirijinul STS-ului, dar şi că a detaşat spre aceste instituţii medici de medicină şcolară pentru a ajuta la realizarea anchetelor epidemiologice.

Criză sanitară. Patru epidemiologi au demisionat de la DSP Bucureşti, din cauza volumului prea mare de muncă

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii: „Acolo încă avem evaluare, evaluarea s-a făcut pe toate palierele, avem şi discuţii legate de decontări care trebuiau să se facă firmelor şi laboratoarelor care au efectuat testări pentru RT PCR în context Sars Cov 2, avem şi evaluarea personalului din fiecare departament, pentru că Bucureştiul rămâne unul dintre sectoarele cu cel mai mare număr de personal, 250 de persoane în contextual în care Ministerul are 380. Rămâne ca evaluarea fiecărui department să ne dea şi măsura a ce va urma, dacă se va lua vreo măsură restrictivă pentru un anumit compartiment sau nu. Deocamdată avem analiza şi la nivelul doamnei director de la nivelul DSP Bucureşti.

Unde avem acea infectare cu Covid sunt 70 de angajaţi în acel corp, trebuie să reaşezăm fiecare DSP. Vom avea o reevaluare din mers şi o modificare din mers. „