Iordache: Nu am avut reclamaţii privind distrugerea anvelopelor aeronavelor din cauza stării pistei

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) nu a înregistrat vreo reclamaţie privind distrugerea anvelopelor de la avioane din cauza stării pistelor nici din partea TAROM şi nici de la alte companii aeriene, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al CNAB, Valentin Iordache.

RomaniaTV.net
17 apr. 2018, 14:02
Iordache: Nu am avut reclamaţii privind distrugerea anvelopelor aeronavelor din cauza stării pistei

Frecvenţa înlocuirii anvelopelor la aeronavele TAROM este aceeaşi de ani de zile, a afirmat Valentin Iordache.

„Nu am avut reclamaţii privind distrugerea anvelopelor aeronavelor nici de la compania TAROM, nici de la alte companii. Din verificările despre care ştiu că s-au făcut cu privire la frecvenţa înlocuirii anvelopelor TAROM, aceasta este aceeaşi de ani de zile”, a spus Iordache, după o vizită pe şantierele unde se desfăşoară lucrările de reparaţie la căile de rulare de pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”.

Directorul general al TAROM, Werner Wollf, a declarat pe 26 martie, la Timişoara, că aeroportul principal bucureştean are nevoie de investiţii masive în căile de rulare, întrucât gropile care sunt în pistă taie roţile avioanelor pe care le schimbă într-un mod halucinant, fapt care atrage costuri foarte mari pentru companie.

De asemenea, acesta consideră că trebuie schimbat şi „modul în care vin pasagerii” curselor interne.

„La Otopeni, este nevoie de o investiţie masivă în căile de rulare şi cred că trebuie să ne schimbăm şi acolo modul în care vin pasagerii. Sincer să vă spun, mie nu-mi place că pasagerii de pe intern sunt lăsaţi undeva în câmp şi duşi cu autobuzele. Este o chestiune de civilizaţie şi de o posibilitate de a-i primi.Cu siguranţă lucrurile astea se vor schimba, pentru că este un proiect care este admis la nivel de minister, la nivel de aeroport, din câte ştiu eu; o să vedem ce se întâmplă. Pe noi, pe moment, nu ne încurcă decât gropile din calea de rulare şi care ne taie de fapt roţile avioanelor, pe care le schimbăm într-un mod halucinant, ceea ce înseamnă costuri masive pentru noi”, a spus şeful TAROM, la inaugurarea cursei Iaşi – Timişoara.

Potrivit acestuia, în loc ca roţile să fie înlocuite la câteva luni, în urma uzurii, acestea sunt schimbate de 3-5 ori pe săptămână.

Lucrările de reparaţie la căile de rulare de pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” au demarat pe 12 aprilie, termenul de finalizare fiind noiembrie 2018, a informat CNAB.

Potrivit sursei citate, primele lucrări, care se vor realiza pe o suprafaţă de 3.050 mp, vor consta în înlocuirea dalelor de beton degradate pe platforma 1 şi căile de rulare aferente.

De asemenea, graficul de lucrări prevede lucrări de întreţinere a stratului de uzură la calea de rulare Oscar, prin frezare şi aşternerea unui nou strat asfaltic (9.500 mp) – în intervalul 14 aprilie – 1 mai 2018, respectiv lucrări de întreţinere a stratului de uzură la calea de rulare Delta (între 1 mai şi 1 iunie 2018).

CNAB menţionează faptul că această primă fază a lucrărilor face parte dintr-un amplu program de măsuri de remediere a suprafeţelor pavate din Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti, plan care prevede, printre altele, operaţionalizarea pistei 2 (08L-26R) şi a balizajului luminos de categorie III A.