Ipoteză nouă în privinţa avionului dispărut: S-ar putea afla într-o zonă controlată de talibani

La nouă zile după dispariția zborului MH370, autoritățile din Malaezia încearcă să obțină permisiunea diplomatică de a investiga ipoteza ca Boeing-ul 777 să fi zburat nedetectat la bazele controlate de talibani din Afganistan și din nord-vestul Pakistanului, relatează The Independent.

RomaniaTV.net
17 mart. 2014, 13:27
Ipoteză nouă în privinţa avionului dispărut: S-ar putea afla într-o zonă controlată de talibani

Această ultimă dezvăluire, amintește publicația, survine în contextul în care s-a anunțat că 25 de state contribuie la căutarea avionului dispărut la puțin timp după ce decolase din Kuala Lumpur cu destinația Beijing. Printre țările despre care se știe că sunt implicate figurează Uzbekistanul, Pakistanul, Kârgâzstanul, Myanmarul, Laosul, Vietnamul, Thailanda, Indonezia și Australia. De asemenea, asistența specială cu privire la datele prin satelit solicitate este furnizată de către SUA, China și Franța.

Surse din Kuala Lumpur apropiate anchetei au declarat în weekend pentru The Independent că Malaezia încearcă să obțină permisiunea diplomatică totală pentru a exclude ipoteza potrivit căreia avionul ar fi zburat în zone din Afganistan și Pakistan, care nu se află sub controlul guvernelor respective.

Citeşte şi Ipoteză ŞOC: Aeronava dispărută, deturnată şi ascunsă. Vezi ultimele imagini cu piloţii VIDEO

Potrivit The Independent, zone mari din jumătatea sudică a Afganistanului sunt conduse de talibanii afgani, în timp ce unele zone din nord-vestul Pakistanului, din apropierea graniței cu Afganistanul, se află sub controlul talibanilor pakistanezi.

„Sunt chestiuni ce țin de competența acestor regiuni și ale forțele armate și departamentului aviației civile din Malaezia. În ceea ce privește Pakistanul și Afganistanul, nu putem explora aceste teorii fără permisiune. Sperăm o obținem curând”, a declarat un purtător de cuvânt al Malaysian Airlines.

AVIONUL DISPĂRUT ar fi fost descoperit în TRIUNGHIUL BERMUDELOR. Nebunie pe Facebook

Pentru ca avion comercial să treacă nedetectat prin aceste regiuni foarte militarizate, cu rețele solide de apărare antiaeriană, adesea gestionate de către armata SUA, este nevoie de o navigație extrem de sofisticată, de îndrăzneală, dar și de neglijența celor care monitorizează spațiul aerian internațional, subliniază publicația britanică.

Cu toate acestea, în condițiile în care se știu atât de puține despre soarta avionului dispărut, iar ancheta ia amploare pe zi ce trece, ipoteza că aeronava a ajuns într-o zonă controlată de talibani nu poate fi exclusă, notează The Indepedent.

AVION DISPĂRUT: Sistemele de TRANSMISIE a DATELOR au fost DEZACTIVATE în mod DELIBERAT

Pe de altă parte, duminică, oficiali din cadrul aviației civile pakistaneze au declarat ca au verificat înregistrările radar, fără a descoperi vreun indiciu despre avionul dispărut.

Oficialii malaezieni au declarat că au solicitat ajutorul a 12 state asiatice, în vederea furnizării datelor oferite de radare. Malaezia a cerut, de asemenea, asistență din partea Vietnamului, Thailandei, Indoneziei, Australiei și Franței, care administrează o serie de mici insule în sudul Oceanului Indian.