ÎPS Teodosie, anunţ după scandalul bebelușului mort: „Nu vom schimba ritualul botezului! Nu ne intimidăm.”

ÎPS Teodosie vine cu o poziţie fermă după tragedia în care un bebeluş a murit după ritualul botezului. Preasfinţia sa spune că regulile nu trebuie schimbate, după cazul tragic al bebelușului mort după botez.

02 feb. 2021, 20:42
ÎPS Teodosie, anunţ după scandalul bebelușului mort: „Nu vom schimba ritualul botezului! Nu ne intimidăm.”
ÎPS Teodosie

ÎPS Teodosie, anunţ după scandalul bebelușului mort. Procedurile apar în Sfintele Canoane, spune Teodosie, drept urmare acestea nu pot fi modificate oricum.

ÎPS Teodosie, anunţ după scandalul bebelușului mort. Ce spune arhiepiscopul Tomisului

Întrebat de jurnalişti ce crde despre initiativa de schimbare a ritualului pentru botez, ÎPS Teodosie nici nu a dorit să audă. Acesta respinge orice modificare adusă.

„Nu. Nicicum nu se schimbă ritualul. Pentru că…o să dau și temeiuri din Sfintele Canoane. Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile și peste 1000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm.

Așa a fost și cu lingurița. Păi cum să schimbi lingurița? Am explicat, lingurița e Maica Domnului. Înlocuiești pe Maica Domnului cu o femeie oarecare? Nici vorbă. Nu se schimbă nimic.” a spus Arhiepiscopul Tomisului.

Comunitatea Declic a iniţiat campania „Modificați ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniță”, prin care se cere Bisericii Ortodoxe să adopte un ritual blând, care să nu presupună „smuceli şi chiar brutalitate”.

Campanie pentru modificarea ritualului de scufundare a bebeluşului în cristelniţă. Mii de părinţi au semnat deja petiţia prin care Bisericii Ortodoxe Române i se solicită să modifice ritualul botezului. Campania a fost demarată de comunitatea Declic după decesul bebeluşului de la Suceava care a înghiţit apă în timpul scufundării în cristelniţă, după care, la câteva ore, a murit.

„Având în vedere situațiile tragice în urma cărora au murit prunci după cufundarea în apa din cristelniță, Biserica trebuie să reglementeze urgent această practică! Nu cerem anularea practicii Botezului ci modificarea ei, astfel încât să fie prevenite aceste de riscuri inutile și chiar absurde!”, spune inițiatorul petiției „Modificați ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniță„.

În acest caz, a fost deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă. Dacă inițial cercetările se făceau pentru vătămare corporală din culpă, în urma decesului copilului, s-a schimbat încadrarea juridică în ucidere din culpă, ancheta fiind deocamdată in rem, adică nu este nimeni pus sub învinuire. Bebelușul în vârstă de o lună și jumătate, care a ajuns la ATI, intubat, după ce a fost scufundat în cristelniță duminică, a murit la doar câteva ore de la botez, în urma unui stop cardio-respirator. Conform tatălui micuţului, acesta înghiţise 110 ml apă.

Citeşte şi: EXCLUSIV Medicul Tudor Ciuhodaru, despre bebeluşul mort: „Era fragil de la natură, cred că a făcut şi o criză de apnee”