ÎPS Teodosie, susţinut de Arhiepiscopia Tomisului: „Nădăjduim retrimiterea cauzei la procuror”

Arhiepiscopia Tomisului transmite, printr-un comunicat de presă, că se aşteaptă la retrimiterea dosarului în care este cercetat ÎPS Teodosie la procurori, susţinând că rechizitoriul nu a fost întocmit legal.

03 mai 2017, 09:18
ÎPS Teodosie, susţinut de Arhiepiscopia Tomisului: „Nădăjduim retrimiterea cauzei la procuror”

La Curtea de Apel Constanţa au avut loc dezbateri, miercuri, privind cererile şi excepţiile invocate de către avocaţi, urmând ca instanţa să decidă dacă a fost sesizată în mod legal şi dacă se începe judecata.

„Arhiepiscopia Tomisului îşi exprimă nădejdea că soluţia va fi una justă, de retrimitere a dosarului către procuror. Totodată, Arhiepiscopia Tomisului a luat act că nu se poate face judecata pe baza unui rechizitoriu întocmit cu nerespectarea formelor prevăzute de lege. Deşi ne doream o judecată cât mai rapidă pentru a se dovedi nevinovăţia IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi a celorlalţi acuzaţi în dosar, aceasta nu se putea face fără a se parcurge procedura respectivă”, transmite Arhiepiscopia Tomisului printr-un comunicat de presă.

DNA Constanţa a dispus, la începutul lunii februarie, trimiterea în judecată a lui Teodosie Petrescu, Arhiepiscop al Tomisului, sub control judiciar, fiind acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false sau inexacte, având rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, scrie Mediafax.

Potrivit DNA, în perioada 2010 – 2016, ÎPS Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură pentru a primi fonduri europene.

„În documentele prezentate la APIA, inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită Ferma 3 – Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanţa), având categoriile de folosinţă /, în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi. De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declaraţiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care respectivele parcele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie pe toată durata formulării cererii şi obţinerii fondurilor. Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei”, arăta DNA.

Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

În cauză s-a dispus instituirea unor măsuri asiguratorii constând în poprirea conturilor deţinute de inculpatul Petrescu Teodosie şi de persoanele responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului şi Aşezământul Monahal Sf. Apostol „Andrei”.

Faţă de fapta de luare de mită reţinută anterior în sarcina IPS Teodosie s-a dispus clasarea cauzei.