ÎPS Teofan se declară împotriva măsurii de amânare a împărtăşirii comune: „Nu se cuvine să schimbăm rânduielile”

ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, se declară împotriva măsurii de amânare a împărtăşirii comune a rânduielilor. Acesta militează pentru revenirea cât mai rapidă la această rânduială, fiind de părere că schimbarea rânduielilor bisericeşti este nepotrivită, creându-se, astfel, un precedent nedorit pentru schimbări şi mai mari, informează ziaruldeiasi.ro.

RomaniaTV.net
14 mai 2020, 06:44
ÎPS Teofan se declară împotriva măsurii de amânare a împărtăşirii comune: „Nu se cuvine să schimbăm rânduielile”

Să primim împărtăşania după modalitatea cu care Biserica ne-a obişnuit, nu se cuvine să schimbăm rânduielile, spune Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Declaraţia sa vine în contextul în care Institutul Naţional de Sănătate Publică a făcut o serie de recomandări restrictive cu privire la revenirea credincioşilor în biserici după ridicarea stării de urgenţă.

Biserica Română a anunţat că, începând cu data de 17 mai, peste tot în ţară Sfânta Liturghie va fi organizată cu participarea credincioşilor în curţile lăcaşelor de cult, credincioşii neputându-se împărtăşi. Reprezentanţii Bisericii au anunţat că va fi amânată Sfânta Împărtăşanie până ce Bisericile Ortodoxe vor pica de acord asupra unei soluţii, în contextul epidemiei de coronavirus.

Citeşte şi Împărtăşirea comună a credincioşilor, amânată „o scurtă perioadă”, până la finalizarea consultărilor dintre Bisericile Ortodoxe

ÎPS Teofan suţine continuarea împărtăşaniei în forma în care este şi astăzi, cu aceeaşi linguriţă, insistând asupra importanţei acestui gest şi a păstrării cutumelor bisericeşti.

Să ne întoarcem cât mai devreme la Sfânta şi Dumnezeiasca Împărtăşanie, să o primim după modalitatea cu care Biserica ne-a obişnuit de foarte multă vreme, pentru că nu se cuvinte conjunctural şi în raport cu anumite situaţii – mai grave sau mai puţin grave – să schimbăm rânduielile noastre în Biserică. Dacă schimbăm ceva acum, ne pregătim apoi să schimbăm ceva mai mare ulterior, de aceea e bine să ne ataşăm, să fim puternic înrădăcinaţi în respectarea rânduielilor pe care le-am moştenit de la sfinţii noştri înaintaşi, ca şi cei care vin după noi să primească aceeaşi modalitate în care ne-am născut şi noi în Biserică, a spus IPS Teofan în predica sa.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a subliniat că toţi credincioşii, împreună cu preoţii, se roagă pentru întoarcerea cât mai rapidă în biserici, unde să ne bucurăm împreună „împărtăşindu-ne cu sfintele taine“.

„În calitate de credincioşi, mirenii din bisericile noastre, alăturându-se preoţilor de la sat şi de la oraş, ne rugăm ca normalitatea vieţii bisericeşti să fie la ea acasă, să se arate, să se mărturisească, să se releveze“, a mai spus înaltul prelat.

Citeşte şi BOR nu ar vrea Sfânta Împărtăşanie cu linguriţe şi pahare de unică folosinţă: „Ne vom consulta cu celelalte Biserici Ortodoxe surori”

După deschiderea bisericilor, odată cu încheierea stării de urgenţă, atât preoţii, cât şi enoriaşii vor trebui să poarte măşti, iar în ceea ce priveşte distanţarea socială se recomandă „respectarea unei suprafeţe de 8 metri pătraţi per persoană“.

Bisericile vor trebui să pună la dispoziţia credincioşilor dezinfectant pe bază de alcool. Odată intraţi în biserică, oamenii nu vor avea voie să sărute sau să atingă obiectele de cult. Recomadarea specialiştilor din sănătate este ca, în locul acestor gesturi, enoriaşii să îngenuncheze sau să se încline în faţa acestor obiecte. Binecuvântarea se va oferi de la o distanţă de cel puţin un metru.

Referitor la împărtăşanie, INSP a recomandat ca aceasta să nu se ofere decât dacă pot fi asigurate linguriţe sau pahare de unică folosinţă.