Irak: Ofensiva asupra oraşului Mosul va fi lansată „destul de repede”, anunţă Obama

Președintele american, Barack Obama, a afirmat luni că o ofensivă asupra orașului Mosul, al doilea ca mărime din Irak și aflat din iunie 2014 sub controlul jihadiștilor din gruparea Stat Islamic (SI), ar putea fi lansată "destul de repede", transmite AFP.

20 sept. 2016, 02:47
Irak: Ofensiva asupra oraşului Mosul va fi lansată „destul de repede”, anunţă Obama

„Credem că vom fi în poziție să avansăm destul de repede”, a declarat Barack Obama la finalul unei întrevederi cu premierul irakian, Haider al-Abadi, în marja Adunării Generale a ONU.

„Va fi o luptă dură, Mosul este un oraș mare”, a avertizat el, scoțând în evidență cooperarea dintre țările membre ale coaliției internaționale împotriva SI și forțele irakiene de securitate, precum și „cooperarea și curajul” combatanților kurzi peshmerga.

Cu toate acestea, a insistat președintele american, obiectivul nu este doar de a alunga SI din oraș, dar și de a pregăti continuarea.

ONU a atras atenția că o operațiune militară împotriva orașului Mosul ar putea provoca deplasarea a până la un milion de persoane.

„Trebuie să fim pregătiți să furnizăm ajutor umanitar și pentru reconstrucția orașului”, a subliniat Barack Obama, adăugând că va cere Congresului să deblocheze fonduri și va solicita țările din coaliția împotriva SI.

Obiectul, a explicat liderul administrației de la Washington, este de a ne asigura „nu doar că gruparea SI nu se întoarce, dar și că ideologiile extremiste născute din disperare nu mai revin”.

Statele Unite conduc o coaliție internațională care efectuează lovituri aeriene asupra pozițiilor deținute de jihadiști în Irak și au trimis sute de consilieri militari în această țară pentru a pregăti și ajuta forțele guvernamentale.


loading...