Iran ar putea strânge uraniul îmbogăţit necesar producerii unei prime bombe atomice în 4-6 săptămâni

Luni începe o nouă rundă de convorbiri între Occident și Iran, pe tema dosarului nuclear al Teheranului. Delegații Teheranului cer eliminarea completă de către SUA și UE a tuturor sancțiunilor.

29 nov. 2021, 16:34
Iran ar putea strânge uraniul îmbogăţit necesar producerii unei prime bombe atomice în 4-6 săptămâni

Diplomații estimează că o nouă rundă de convorbiri între Occident și Iran, pe tema dosarului nucelar al Teheranului, nu are mari șanse de a produce rezultate cu adevărat mulțumitoare.

Iranul mai are nevoie de doar 4-6 săptămâni pentru a produce uraniul îmbogățit necesar pentru o primă bombă nucleară, spun diplomații occidentali. Totodată, specialiștii estimează că Iranul ar mai avea nevoie de cel mult doi ani pentru a transforma uraniul îmbogățit, pe care Teheranul îl produce în ritm tot mai intens, într-o armă atomică pe deplin funcțională, potrivit Reuters.

Delegații Teheranului au mandat să solicite din nou, în chip de condiție preliminară minimală pentru continuarea negocierilor legate de programul nuclear iranian, eliminarea completă de către SUA și UE a tuturor sancțiunilor adoptate succesiv, începând din 2017, împotriva Iranului. Sursa citată precizează și că specialiștii estimează că Iranul ar mai avea nevoie de cel mult doi ani pentru a transforma uraniul îmbogățit, pe care Teheranul îl produce în ritm tot mai intens, într-o armă atomică pe deplin funcțională.

În condițiile în care eșecul complet al încercării lumii occidentale de a pune capăt, prin mijloace diplomatice, planurilor Iranului de a deveni o putere militară dotată cu arme nucleare este foarte probabil, merită să explorăm, măcar cu titlul de ipoteză de lucru, ce ar putea să se întâmple în continuare.

Citeşte şi: Proteste masive în Liban, din cauza sărăciei. Oamenii au blocat străzile şi le-au incendiat, armata nu intervine

E posibil să urmeze, mai întâi, un nou set de presiuni politice – noi sancțiuni adoptate de Occident, de exemplu. Problema este că sancțiunile produc rezultate doar în timp. iar occidentul se pare că nu mai are prea mult timp la dispoziție, în cazul de față. Pe de altă parte, sacțiunile economice cu adevărat dure, potențial eficiente, vor avea, inevitabil, consecințe care afectează masiv în special nivelul de trai al iranienilor de rând, în timp ce vîrfurile regimului de la Teheran vor rămâne, în linii mari, neafectate în mod direct. În plus, pentru ca sancțiunile internaționale să producă rezultate serioase, ar trebui ca toate statele lumii să le respecte cu strictețe, ceea ce e foarte puțin probabil, scrie contributors.ro

SUA au părăsit unilateral acordul în 2018, la iniţiativa fostului preşedinte Donald Trump, şi au impus sancţiuni Iranului. Drept urmare, Teheranul a încetat să mai respecte cerinţele tehnice prevăzute în acord.

Prioritatea principală a Iranului este eliminarea cât mai rapidă a sancţiunilor, care au dus la o criză financiară ce paralizează această ţară bogată în petrol.

Citeşte şi: Coşmar pentru o familie de români din Spania. O tânără şi-a găsit morţi părinţii şi fratele