Iranul recunoaşte că a doborât dintr-o "eroare umană" avionul de pasageri. Reacţia Ucrainei UPDATE

Publicat: Sâmbătă, 11 Ianuarie 2020 07:34 // Actualizat: Sâmbătă, 11 Ianuarie 2020 13:50 // Sursa: romaniatv.net

Avionul, la bordul căruia se aflau 176 de persoane dintre care niciuna nu a supravieţuit, a fost luat drept "avion ostil" şi a fost "lovit" în timp ce ameninţări inamice erau la cel mai înalt nivel, se menţionează în comunicatul dat publicităţii de agenţia oficială iraniană Irna.

UPDATE: Premierul Canadei Justin Trudeau a cerut "transparenţă" pentru ca o anchetă "completă şi profundă" să aibă loc şi să stabilească responsabilitatea după ce Iranul a recunoscut că a doborât "din greşeală" un avion în care se aflau mulţi canadieni.

UPDATE: Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran şi-a asumat sâmbătă ''responsabilitatea totală'' pentru doborârea avionului ucrainean de pasageri miercuri, la Teheran, a declarat Amirali Hajizadeh, şeful Forţei aerospaţiale a acestei armate ideologice, transmit AFP şi Reuters.

''Asum responsabilitatea totală'' în această catastrofă, a afirmat generalul de brigadă Amirali Hajizadeh, într-o înregistrare video postată pe site-ul televiziunii de stat.

''Aş fi preferat să fi murit şi să nu fiu martor la un astfel de accident'', a adăugat el.

Hajizadeh a precizat că avionul Boeing a fost identificat în mod greşit drept rachetă de croazieră şi a fost doborât cu o rachetă cu rază scurtă.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat forţelor armate ale ţării să remedieze orice ''neglijenţă'' şi să facă tot ce este necesar ''pentru evitarea repetării unui astfel de accident'', după ce Gardienii Revoluţiei au recunoscut doborârea din greşeală a avionului ucrainean.

Conform agenţiei Fars, apropiată ultraconservatorilor, Khamenei a fost informat vineri că tragedia avionului Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines a fost provocată de o ''eroare umană'', iar el a ordonat ca adevărul să fie făcut public.

Totodată, ayatollahul a prezentat ''sincere condoleanţe'' familiilor victimelor acestui ''accident întristător''.

La Kiev, s-a anunţat sâmbătă că preşedintele Volodimir Zelesnki va avea o discuţie telefonică cu omologul său iranian Hassan Rouhani în cursul după-amiezii. Preşedinţia ucraineană a declarat că este sigură că ''ancheta va fi promptă şi obiectivă''.

UPDATE: Comunicatul emis de Statul Major al forţelor armate iraniene în care recunoaşte doborârea, ''dintr-o eroare umană'', a avionului companiei Ukraine International Airlines, în care au murit 176 de persoane, conform traducerii realizate de agenţia France Presse din limba persană (farsi):

''Către naţiunea nobilă şi revoluţionară a Iranului islamic:

În urma accidentului sfâşietor al prăbuşirii unui avion comercial Boeing al Ukraine (International) Airlines la primele ore ale zilei de miercuri (8 ianuarie 2020) şi în mijlocul unui atac contra bazei Americii criminale şi (ţinând cont de) posibilitatea ca acest accident aerian să fi fost cauzat de o acţiune militară, Statul Major al forţelor armate a investigat imediat, creând o comisie de anchetă compusă din experţi tehnici şi din specialişti în operaţiuni [militaire], independentă de cea a Organizaţiei aviaţiei civile iraniene. Rezultatele acestei anchete minuţioase desfăşurate fără răgaz zi şi noapte sunt puse la dispoziţia onorabilului popor al Iranului în cele ce urmează:

1. În urma ameninţărilor preşedintelui şi ale comandanţilor militari ai Americii criminale de a viza un mare număr de ţinte pe teritoriul Republicii Islamice a Iranului în cazul unei riposte eventuale (la eliminarea generalului iranian Qassem Soleimani, n.red.) şi şinând cont de creşterea fără precedent a traficului aerian (inamic) în regiune, forţele armate ale Republicii Islamice au fost plasate sub cel mai înalt nivel de alertă pentru a răspunde eventualelor ameninţări.

2. În orele care au urmat loviturilor aeriene (iraniene), zborurile avioanelor de luptă ale forţelor teroriste americane în jurul ţării s-au înmulţit şi li s-au transmis unităţilor de apărare informaţii privind ţinte aeriene îndreptându-se spre centre strategice ale ţării, iar mai multe ţinte au fost văzute pe anumite ecrane radar. Toate acestea au cauzat o reactivitate încă şi mai mare în centrele de apărare antiaeriană.

3. În această situaţie delicată de criză, zborul 752 al Ukraine (International) Airlines a decolat de pe aeroportul Imam Khomeiny (din Teheran), şi, în momentul întoarcerii, s-a găsit în întregime în poziţia de a se apropia de un centru militar sensibil al Corpului (Gardienilor Revoluţiei islamice), la o altitudine care îi dădea aparenţa unei ţinte ostile. În aceste condiţii, şi în urma unei erori umane şi în mod neintenţionat, avionul a fost atins şi aceasta a dus, din nefericire, la martiriul mai multora dintre compatrioţii noştri şi la pierderea de vieţi de cetăţeni non-iranieni.

4. Exprimând condoleanţele sale şi simpatia sa faţă de familiile îndoliate, cele ale compatrioţilor noştri şi cele ale victimelor străine, şi prezentând scuzele sale pentru această eroare umană, Statul Major general al forţelor armate dă asigurări că, în acelaşi timp cu continuarea de reforme fundamentale în procesele operaţionale la nivelul forţelor armate, va face imposibilă repetarea unor asemenea erori. În plus, (Statul Major) îl va prezenta imediat organizaţiei judiciare a forţelor armate pe vinovat pentru a fi începută o acţiune în justiţie în raport cu greşelile comise.

5. Le-a trimis de asemenea responsabililor pertinenţi din Corpul (Gardienilor Revoluţiei) o notificare pentru ca ei să se prezinte cât mai devreme posibil la televiziunea naţională pentru a da explicaţii detaliate poporului onorabil.''

UPDATE. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă pedepsirea vinovaţilor şi despăgubiri din partea Iranului, după ce acesta a recunoscut că a doborât ''dintr- eroare'' avionul companiei Ukraine Airlines International (UAI) prăbuşit miercuri la vest de Teheran, la scurt timp de la decolare, catastrofă soldată cu 176 de morţi, transmite AFP.

''Aşteptăm din partea Iranului (...) ca vinovaţii să fie deferiţi justiţiei'', ''plata unor despăgubiri'' şi ''aducerea trupurilor victimelor'', a scris Zelenski pe Facebook.

''Sperăm că ancheta va continua fără întârzieri deliberate şi fără obstacole. Cei 45 de specialişti ai noştri trebuie să obţină acces total'' la ansamblul elementelor anchetei, a adăugat el.

Iranul a recunoscut sâmbătă că a doborât 'dintr-o eroare' avionul Boeing 737 al companiei Ukrainian Airlines prăbuşit miercuri lângă Teheran, prezentând scuze, dar arătând în acelaşi timp spre responsabilitatea 'aventurismului american' în această tragedie, transmite AFP.

Iranul regretă 'profund' această prăbuşire, 'o mare tragedie şi o eroare impardonabilă', a declarat preşedintele iranian Hassan Rouhani, informează agerpres.ro.

Statul Major al forţelor armate iraniene a recunoscut sâmbătă că o "eroare umană" este la originea catastrofei avionului Boeing 737 al companiei Ukrainian Airlines, informează France Presse.

Avionul ucrainean, care s-a prăbuşit în Iran, zburase deasupra unui sit militar sensibil aparţinând Gardienilor Revoluţiei şi a fost doborât din cauza unei erori umane, a informat televiziunea de stat iraniană sâmbătă, citând un comunicat al armatei, transmite Reuters.

Cei mai mulţi pasageri ai avionului ucrainean prăbuşit în Iran erau cetăţeni iranieni şi canadieni: cercetători, profesori, medici

Părţile responsabile vor fi deferite unui tribunal militar şi vor fi trase la răspundere, conform comunicatului.

Avionul, la bordul căruia se aflau 176 de persoane dintre care niciuna nu a supravieţuit, a fost luat drept "avion ostil" şi a fost "lovit" în timp ce ameninţări inamice erau la cel mai înalt nivel, se menţionează în comunicatul dat publicităţii de agenţia oficială iraniană Irna.

Armata iraniană exprimă prin comunicat condoleanţe familiilor victimelor.

Accidentul de avion a fost cauzat de o eroare umană şi "aventurismul SUA", a declarat la rândul său ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, într-un tweet sâmbătă.

"O zi tristă. Concluziile preliminare ale anchetei interne a forţelor armate: o eroare umană în momentul crizei cauzate de aventurismul american a condus la dezastru. Regretele noastre profunde, scuzele şi condoleanţele noastre persoanelor, familiilor tuturor victimelor şi celorlalte naţiuni afectate", scrie Zarif în mesajul său pe Twitter, citat de Reuters.

SUA şi Canada afirmaseră că avionul a fost doborât, ceea ce Iranul dezminţise iniţial.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
avion doborât avion ucrainean Iran Orientul Mijlociu SUA Ukrainean Airlens
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
11 ian 15:53
Răspunde | Votează email 0 email
Gica
Rusia și SUA au rămas în urmă! „Sabia Laser” a israelienilor doboară orice rachetă!
Autor: Ovidiu Drugă. 10 ianuarie 2020.
Filmele science fiction par să fi devenit realitate. Israelul se laudă cu un sistem cu laser care poate intercepta orice rachetă inamică. „Sistemul nostru schimbă regulile jocului” - a declarat generalul Yaniv Rotem, șeful Direcției de Cercetare și Dezvoltare a Ministerului Apărării din Israel (IDF), într-un interviu acordat publicației Jerusalem Post.
Experții israelieni susțin că „sabia lor cu laser” poate elimina nu numai rachete, dar și drone sau chiar proiectile antitanc. După mai bine de zece ani de cercetare, laserele israeliene reușesc acum să doboare toate aceste ținte, afirmă reprezentanții Direcției de Cercetare și Dezvoltare din Ministerul Apărării.
Potrivit ministrul Apărării, Naftali Bennett, noul sistem Laser Sword face ca aparatul de securitate să fie mai letal, mai puternic și mai avansat”, întrucât IDF intenționează să integreze tehnologia și în sistemele aflate acum la dispoziția militarilor israelieni. „Această tehnologie permite dezvoltarea unor sisteme operaționale extrem de eficiente, care vor servi ca un strat suplimentar de apărare”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Și companiile chineze din domeniul militar se laudă cu arme laser extrem de puternice. Nici chinezii, nici israelienii nu au prezentat, însă, probe clare (inclusiv materiale video) care să arate că laserele sunt într-adevăr atât de eficiente.
Oficiali israelieni au declarat , însă, reporterilor de la Jerusalem Post că testele au fost făcute: „S-au efectuat o serie de interceptări reușite ale țintelor, inclusiv obuze de mortar, drone și rachete antitanc, o gamă variată de-a lungul anilor. (…) Experții ministerului Apărării au reușit să adune mai multe fascicule laser și, cu un algoritm avansat, să le conecteze pentru a obține un fa
1
EUR
4.8426
RON
30 May
noapte 11 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H