Irinel Popescu: Peste 400 de persoane sunt pe lista de aşteptare pentru transplant de ficat

Peste 400 de persoane se află pe lista de aşteptare pentru transplant de ficat, iar cei mai mulţi donatori au fost în 2013, când a fost realizat un număr record de 122 de transplanturi hepatice, a declarat Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie şi Transplant Hepatic Fundeni.

31 ian. 2014, 13:11
Irinel Popescu: Peste 400 de persoane sunt pe lista de aşteptare pentru transplant de ficat

Putem vorbi de 2013, anul cel mai bun pentru transplantul hepatic, când am făcut 122 de operaţii – o medie de 10 pe lună. Sperăm să ne menţinem în acest ritm„, a spus Irinel Popescu, adăugând că în 2014 au fost până acum şapte donatori, dintre care trei înainte de accidentul din Apuseni şi patru după, potrivit Mediafax.

Vineri dimineaţă, profesorul Irinel Popescu şi echipa lui au făcut al şaptelea transplant din 2014, pentru o femeie în vârstă de 45 de ani cu o suferinţă foarte gravă. Aceasta a primit organul prelevat la Sibiu, joi noapte, de medicul Radu Zamfir.

Atunci când avem un caz foarte grav, donatorul trebuie să fie tânăr, de aceea am optat pentru ca acestă persoană să primească ficatul prelevat de la un donator din Sibiu. Prelevarea a fost realizată de medicul Radu Zamfir, care astfel participă la prima prelvare după accidentul din Apuseni. Doctorul Zamfir a făcut sute de operaţii precum cea de astă noapte„, a spus Irinel Popescu.

Zamfir a mers la Sibiu cu ambulanţa pentru această prelevare. „S-a pus problema să plecăm cu avionul. Dar, până la urmă a fost luată decizia de a merge cu ambulanţa. Decizia este luată de către Agenţia Naţională de Transplant”, a declarat Zamfir, vineri, într-o conferinţă.

CITEŞTE ŞI Medicul Radu Zamfir, EXTERNAT de la spitalul Fundeni. Ce a făcut în prima zi normală după accidentul aviatic

Totodată, Irinel Popescu a ţinut să precizeze că, în transplatul de ficat, medicii au la dipoziţie şase ore între prelevare şi reluarea funcţiilor ficatului la primitor.

„Noi am fost în timp. La ora 5.50 s-a clampat aorta (la donator, n.r.) şi la 11.25 erau terminate legăturile vaselor (la primitor, n.r.). O limită de timp foarte bună. Literatura de specialitate vorbeşte de un timp mai mare, poate chiar dublu, dar noi preferăm să ne încadrăm în acest interval mai mic”, a mai spus Popescu.

Întrebat care este starea pacientei care nu a mai beneficiat de transplantul de ficat de care avea nevoie din cauza accidentului din Apuseni, între timp nemaigăsindu-se un ficat compatibil, Irinel Popescu a spus că este stabilă, dar în continuare foarte gravă. Aceasta este internată în Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie de la Fundeni.