Irlanda a devenit ţara cu cea mai mare rată de infecţii de Covid din lume. Cum s-a ajuns la această situaţia

Când Irlanda a ieșit din lockdown-ul de șase săptămâni, în luna decembrie, avea una dintre cele mai scăzute rate de cazuri de Covid-19 din Europa. De atunci, situația s-a dezlănțuit dramatic.

13 ian. 2021, 08:35
Irlanda a devenit ţara cu cea mai mare rată de infecţii de Covid din lume. Cum s-a ajuns la această situaţia

Irlanda a înregistrat săptămâna trecută cea mai mare rată de infecție din lume , potrivit Our World in Data, o publicație științifică online, cu sediul la Oxford. În cele șapte zile care au precedat data de 10 ianuarie, Irlanda a raportat 1.323 de cazuri de Covid-19 la un milion de persoane, mai mult decât orice altă țară din lume, în aceeași perioadă de timp.

Vinerea trecută, Irlanda a înregistrat cea mai mare creștere zilnică a infecțiilor de la începutul pandemiei, cu 8.248 de cazuri noi, potrivit unui comunicat al departamentului de sănătate irlandez. „Nivelul alarmant al bolii este fără precedent în ceea ce privește experiența noastră cu privire la răspândirea cazurilor de Covid-19 în comunitate. Avem un număr de cazuri zilnice și un număr de internări pe care pur și simplu nu l-am fi putut înțelege înainte de Crăciun„, spune profesorul Philip Nolan, membru al echipei naționale de urgență pentru sănătate publică (NPHET) din Irlanda.

Experții medicali, politicienii și opinia publică din Irlanda discută acum cu toții despre ceea ce nu a funcționat bine. Sezonalitatea virusului, prezența tulpinii mai transmisibile apărute în Marea Britanie și întâlnirile din timpul sărbătorilor au contribuit la această creștere, potrivit unui purtător de cuvânt al biroului prim-ministrului, Micheál Martin. „Am avut o creștere a socializărilor în perioada de Crăciun, iar experții noștri în sănătate publică spun că sezonalitatea virusului reprezintă şi ea un factor imens în această răspândire„, a spus acesta, pentru CNN.

Irlanda a redeschis sectorul ospitalier și alte sectoare, cu unele restricții, pe 4 decembrie. Apărând această decizie, purtătorul de cuvânt a declarat că s-au respectat „în general” măsurile de sănătate publică, iar incidența infecției a fost „relativ scăzută”.

Varianta mai contagioasă a tulpinii din Marea Britanie, descoperită în Irlanda pentru prima dată în ziua de Crăciun, „a avut un impact foarte semnificativ [asupra] creșterii cazurilor, deoarece se crede că este cu 50% și 70% mai transmisibil„, a adăugat purtătorul de cuvânt. Aproximativ 40% din cele mai recente cazuri pozitive de Covid-19 din Irlanda sunt cauzate de varianta mai contagioasă din Marea Britanie, spune Cillian De Gascun, directorul Laboratorului Național de Referință pentru Viruși.

Citeşte şi Coronavirus: Irlanda anunţă cele mai stricte restricţii

Peste 54.000 de persoane au zburat în Republica Irlanda în perioada 21 decembrie – 3 ianuarie, potrivit Departamentului Justiției. „Nu a existat un sistem de izolare gestionat corespunzător. Irlanda și Marea Britanie sunt insule nereușite în termeni Covid. A existat o dorință de normalitate, de înţeles de altfel, de Crăciun, după un an greu; dar virusul nu știe asta”, acuză președintele departamentului de epidemiologie și sănătate publică de la Societatea Regală de Medicină, Gabriel Scally.

În prezent, există 1.582 de pacienți cu Covid-19 spitalizați în Irlanda, dintre care 146 sunt în terapie intensivă