Tragedie în Irlanda: A murit pentru că NU i s-a făcut avortul salvator VIDEO

Proteste în capitala irlandeză, Dublin. 5000 de oameni au ieşit pe străzi ca să ceară legi mai clare în privinţa avortului. Mulţimea s-a mobilizat după moartea tragică a unei femei, căreia i s-a refuzat o întrerupere de sarcină.

RomaniaTV.net
18 nov. 2012, 13:25
Tragedie în Irlanda: A murit pentru că NU i s-a făcut avortul salvator VIDEO

Irlanda are una dintre cele mai dure legislaţii împotriva avortului. Întreruperea de sarcină e permisă doar dacă este ameninţată viaţa mamei. Totuşi, textul nu precizează cât de mare trebuie să fie pericolul pentru gravidă. Astfel, decizia finală e lăsată în seama medicilor – care acţionează fără un cadru legal clar.

Acest nou val de proteste a fost strânit de o tragedie produsă recent în Irlanda. O femeie de origine indiană a murit după ce i s-a refuzat un avort, deşi era pe punctul de a pierde sarcina. Medicii au aşteptat ca fătul să moară din cauze naturale şi abia apoi l-au îndepărtat chirurgical.

Cazul a înfuriat organizaţiile pentru drepturile omului din întreaga lume. Acestea au cerut autorităţilor din Dublin să rezolve problema.

Activiştii pentru drepturile omului încearcă de zeci de ani să modifice legislaţia. Irlanda este însă o ţară catolică, destul de conservatoare, iar politicienii refuză cu încăpăţînare să liberalizeze legea avorturilor, de teamă să nu-şi piardă electoratul.