Isărescu: Reducerea CAS ar putea fi contrabalansată de impozitarea suplimentară a imobilelor nefolosite

Reducerea contribuţiilor sociale cu 5 puncte procentuale nu trebuie însoţită de impozite suplimentare, însă o contrabalansare a acestei măsuri cu o impozitare suplimentară a activelor imobiliare nefolosite nu va avea un efect negativ asupra economiei, consideră guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

RomaniaTV.net
30 sept. 2014, 17:47
Isărescu: Reducerea CAS ar putea fi contrabalansată de impozitarea suplimentară a imobilelor nefolosite

Acesta a atras atenţia că doar reducerea CAS nu va duce la crearea de noi locuri de muncă, ci ar trebui ca măsura să fie inclusă într-un pachet de măsuri dedicat stimulării activităţii economice. „Măsura trebuie înglobată într-un pachet de măsuri pentru stimularea activităţii economice, dar în niciun caz însoţită de impozite suplimentare, pentru că nu acesta este scopul”, a spus, marţi, guvernatorul BNR, într-o conferinţă de presă.

În opinia sa, nu există risc de impunere de noi taxe. „Nu aş vedea deloc risc de alte taxe. Nici nu aş vrea să cred că există un asemenea risc, pentru că o măsură pozitivă pentru mediul de afaceri trebuie continuată”, a explicat Isărescu.

Pe de altă parte, oficialul BNR a reiterat o opinie mai veche, lansată încă din anul 2000, potrivit căreia este necesară o impozitare suplimentară a activelor imobiliare neutilizate. „O uşurare a impozitării muncii cu o contrabalansare cu o impozitare mai ales a activelor imobiliare, ca să nu rămânem cu terenurile nelucrate, cu casele nefolosite, cu imobilele blocate, eu, personal, nu o văd ca pe o tendinţă negativă”, a subliniat Mugur Isărescu.

Potrivit acestuia, munca trebuie încurajată. „Ce ne trebuie ca să creştem economia românească? Trei lucruri: să încurajăm munca, să încurajăm munca şi să încurajăm munca! Acum, mai mult decât oricând”, a subliniat el.