Isărescu: Suntem la sfârşitul unui ciclu de 40 de ani. Nu prea ştiu ce urmează

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că se încheie un ciclu de 40 de ani şi nu ştie ce va urma, iar pentru a "desluşi" o strategie pentru România trebuie analizat dacă lumea se află într-o perioadă post-criză sau criza se va prelungi, informează Mediafax.
Romania TV
27 iun. 2013, 19:44
Isărescu: Suntem la sfârşitul unui ciclu de 40 de ani. Nu prea ştiu ce urmează

„O primă întrebare dacă vrem să desluşim o strategie pentru România: suntem într-o lume care este post-criză sau criza se va prelungi? Şi încep aici discuţii, chiar azi (joi – n.r.) la comitetul de politică monetară cineva spunea că o să dureze criza până în 2022. Dar exact până în 2022? Cam pe acolo, pentru că orice răspuns îşi va găsi rădăcina în o altă întrebare: cum definim criza?”, a afirmat Isărescu la seminarul „Strategica: On strategies in a challenging world”, organizată de BNR şi SNSPA.

El a arătat că nu încearcă să dea un răspuns la aceste întrebări şi a făcut referire la experienţa personală

„Eu nu pot să ies din experienţa mea personală. Cred că toţi suntem prizonierii vieţii pe care am trăit-o şi pe care încă o avem pe acest pământ şi reacţionăm pe măsură. Am intrat în viaţa matură, relativ publică, în 1971, când se prăbuşea un sistem, sistemul Bretton Woods, sistemul postbelic, tot vreo 40 de ani, bazat pe un preţ al aurului de vreo 35 de dolari pe uncie. Şi am văzut cum tot ce era adevărat până în ’71 şi ce citisem eu nu mai era adevărat în gândirea economică, cursurile nu mai trebuiau să fie fixe, nu făceau bine, făceau mai mult rău, aurul nu mai trebuia să fie etalon monetar”, a povestit guvernatorul BNR.

El a adăugat că la acea vreme toată lumea vorbea despre criza dolarului, iar după 10 ani s-a întâmplat ca dolarul să înlocuiască aurul şi a devenit „rege”, dând acest exemplu legat de capcanele istoriei şi utilizarea abuzivă a cuvântului „criză”.

„Cam prin anii ’80 eu am făcut constatarea că am intrat într-un alt ciclu – libertatea pieţelor, monetarism, new keynesianism, ca prin 2007 să văd că au început frământări şi regândiri, a început criza asta. Cred că suntem la sfârşitul unui ciclu de 40 de ani, nu prea ştiu ce urmează”, a mai spus Isărescu.

Mugur Isărescu consideră că este momentul pentru un bilanţ dacă abordarea crizei în anii 2008-2009 a fost cea mai bună în România, mai ales că s-a încheiat şi cel de-al doilea acord cu FMI, fiind convins că ajustarea prin care a trecut economia românească era inerentă.

„A conduce o instituţie printr-o criză este foarte dificil şi abia ulterior poţi să faci evaluări dacă a fost bine sau nu. Cred că este un moment în care ar trebui să facem o evaluare dacă abordarea noastră în 2008-2009 a fost cea mai bună. S-a încheiat şi cel de-al doilea acord cu organismele financiare internaţionale şi un asemenea bilanţ este necesar. Nu am nici timpul şi nu e nici scopul meu acum, dar un lucru trebuie să spun: ajustarea prin care a trecut România era inerentă”, a afirmat Isărescu.

El a arătat că nicio ţară nu poate să crească la infinit cu deficit de cont curent de 14% din PIB, nivelul din România în anii 2007-2008.

„Dacă noi nu făceam ajustarea, o făceau pieţele externe. Asta s-a şi întâmplat, intrările de capitaluri în România s-au diminuat până spre 2% din PIB. De la 19 miliarde de euro, câţi bani au intrat în România în 2007 şi 2008, în fiecare an s-au redus spre 3-4 miliarde de euro şi atunci economia trebuie să se adapteze. Nu a fost numai o decizie a noastră, a fost decizia pieţelor”, a precizat guvernatorul.

Isărescu a afirmat că în 2007, înainte de criză, gândea o ajustare a deficitului de cont curent de la 14% la 8%, însă în urma crizei deficitul a scăzut la 4%, ca urmare a corectării pieţelor.

„Ca să fie mai acceptabilă (ajustarea – n.r.), am compensat-o cu bani publici. Nu a venit Fondul (FMI – n.r.) pe capul nostru. Noi am spus că ne trebuie nişte bani ca să compensăm ieşirile mari de capitaluri private. Aceasta este funcţia Fondului. Răstălmăcirile ulterioare privind maniera în care am abordat criza se întâmplă în toate ţările”, a mai spus guvernatorul BNR.

DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Vacanțe 2025. Ce despăgubiri legale trebuie să primești pentru un zbor anulat sau amânat, conform legislației UE
Capital.ro
Moneda digitală ia locul numerarului în România? Decizia oficială a fost anunțată: În 2026...
Playtech.ro
De ce este o greșeală uriașă să dai aerul condiționat la maxim ca să răcești mașina pe caniculă. Un expert dezvăluie care sunt efectele reale, de fapt
DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Pâinea se va scumpi în urma noilor măsuri fiscale. Cât vom da pe alimentul de bază
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ce sancțiune a primit șoferul de 26 de ani care a fost prins cu peste 240 km/h pe un Drum Expres. Poliția Română a reacționat printr-o postare pe Facebook
Cancan.ro
Emil Gânj este bărbatul care a ucis-o pe Anda. Poliția Română cere sprijinul populației pentru a-l găsi!
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Arafat a dat alerta. Avertisment național, după caniculă și furtuni: Poate fi o catastrofă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare! Premierul Ilie Bolojan a anunțat decizia Guvernului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă