ISJ Cluj plânge în pumni pentru că nu mai poate „ghici în palmă” viitorul elevilor. Reacția Ministerului Educației, la scurt timp după ce proiectul a fost anulat

ISJ Cluj a luat decizia de a anula derularea proiectului pilot de scanare a palmelor elevilor pentru profilul de orientare în carieră, anunțat că ar urma să fie testat în școli pe 100 de elevi.

26 ian. 2024, 17:43
ISJ Cluj plânge în pumni pentru că nu mai poate „ghici în palmă” viitorul elevilor. Reacția Ministerului Educației, la scurt timp după ce proiectul a fost anulat
ISJ Cluj a luat decizia de a anula derularea proiectului pilot de scanare a palmelor elevilor pentru profilul de orientare în carieră

După ce proiectul a fost contestat de reprezentanții Universității Babeș-Bolyai și ai Facultății de Psihologie și Științele Educației, ISJ Cluj a anunțat că „proiectul nu va fi promovat în școli, până când nu vor fi clarificate aspectele care țin de eficacitatea și relevanța rapoartelor generate”.

Poțizia Ministerului Educației: „În urma poziționării fără echivoc a specialiștilor din mediul academic, conducerea ISJ Cluj a luat decizia de a anula derularea proiectul-pilot în cauză”, a transmis Ministerul Educației, potrivit edupedu.ro.

Citește și: Inspectoratul Școlar Cluj cumpără cu 2.500 de euro un aparat de „ghicit viitorul” în palmă, pentru orientarea în carieră a elevilor clujeni. Dispozitivul este inventat de un român

Inspectoratul școlar a luat această decizie după ce proiectul a fost contestat masiv de experții din domeniul academic. Inițial, reprezentanții UBB Cluj și ai Facultății de Psihologie și Științele Educației, căci despre ei este vorba, au fost prezentați de inspectoratul școlar general din Cluj și în relatări din presa locală drept parteneri în proiect.

Aceștia au declarat pentru sursa citată că acest lucru nu este adevărat și că instrumentul pentru derularea proiectului nu este, din informațiile lor, unul acreditat și validat de experți în psihologie, la nivel național sau internațional.

Daniel David, rectorul UBB, care este și președinte al Asociației Psihologilor din România, apreciază că desfășurarea acestui proiect-pilot „este o greșeală”. Printre motivele invocate de acesta se numără și faptul că instrumentul folosit „nu știu să fie printre instrumentele acreditate de către Colegiul Psihologilor din România” sau la nivel internațional.

„Măcar în sistemul public, ar trebui să folosim teste și probe psihologice validate și acreditate de Colegiul Psihologilor din România, pentru că este vorba și despre copii, și despre sistemul public”, a spus el.

Proiectul-pilot care urmărește scanarea mâinilor unui număr de 100 de elevi din Cluj, cu ajutorul unui aparat special, a fost prezentat într-o conferință organizată de ISJ marți, 23 ianuarie. Inspectorul general Marinela Marc era citată în presa locală spunând: „se va realiza un profil psihologic al tânărului la care el va avea acces și în urma căruia sperăsă își realizeze un plan de carieră mult mai bine fundamentat decât pe informații aleatorii și, poate, care nu corespunde aptitudinilor și posibilităților reale de a performa într-o anume meserie”.

„Astăzi, într-o conferință de presă la sediul Inspectoratului Școlar, am lansat acest proiect, un proiect cu care a venit spre noi clubul Lions, partener de încredere al Inspectoratului Școlar în multe alte proiecte, și Universitatea „Babeș Bolyai”, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației (…)”, mai spunea aceasta, într-un interviu acordat TVR Cluj.

Citește și: Programul Masa sanatoasă. Criterii pentru selectarea școlilor care vor oferi mese calde elevilor

Proiectul a fost prezentat drept un parteneriat între ISJ, o organizație numită Genesis Lions Club și UBB Cluj și o companie.

„Cititorul de palme” este de fapt „un neuro-stimulator”, a spus la conferință reprezentantul companiei care produce aparatul.

Cât despre cum funcționează dispozitivul, acesta a explicat: „persoanele își pun palmele, iar mai apoi sunt supuse la niște impulsuri electrice de voltaj foarte mic, prin care le este stimulat creierul. Creierul răspunde înapoi, moment în care scanner-ul intră pe modul de colectare de date”.