Islamiştii din Filipine au decapitat mai mulţi tăietori de lemne

Șapte tăietori de lemne răpiți săptămâna trecută au fost decapitați de islamiști în fieful lor din sudul Filipinelor, a anunțat luni poliția.

31 iul. 2017, 13:35
Islamiştii din Filipine au decapitat mai mulţi tăietori de lemne

Cadavrele victimelor au fost găsite duminică într-un sat de munte din insula Basilan, a declarat comandantul poliției locale, John Cundo.

El a acuzat o ramură locală a grupării islamiste Abou Sayyaf că a comis aceste crime din răzbunare, și nu din motivele infracționale sordide obișnuite. Gruparea s-a specializat în răpiri în schimbul obținerii de răscumpărări.

Ramura locală a grupării este condusă de un înalt responsabil al Abou Sayyaf, Furuji Indama. ‘A fost un act de răzbunare din partea Indama, care a imputat poate responsabilitatea distrugerii plantației sale de cauciuc acestor tăietori de lemne. Răpitorii nu au cerut răscumpărare, i-au decapitat imediat’, a spus el.

Abou Sayyaf este o ramificație extremistă a insurecției separatiste musulmane care a făcut peste 120.000 de morți din anii ’70 în sudul acestui arhipelag cu populație majoritar catolică. Gruparea a fost creată în anii ’90 cu ajutorul finanțărilor din partea unui membru al familiei liderului Al-Qaida, Osama ben Laden, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Un preşedinte ameninţă: „VĂ MĂNÂNC de VII. Mănânc orice. Nu sunt mofturos. Fii de căţea!”

De atunci, gruparea s-a scindat în mai multe facțiuni. Una dintre ele, cu baza la Basilan, a jurat credință organizației Statul Islamic (SI), iar unii dintre membrii săi s-au retras de la sfârșitul lunii mai în cartiere din Marawi, un oraș musulman din regiunea meridională Mindanao.

Confruntările s-au soldat cu 650 de morți și aproape 400.000 de persoane strămutate. Președintele filipinez Rodrigo Duterte a decretat legea marțială pe o treime din sudul arhipelagului, inclusiv la Basilan, în încercarea de a face față amenințării islamiste.