Israel pune la îndoială eficienţa vaccinului anti-COVID de la Pfizer. Ar oferi de trei ori mai puţină imunitate după prima doză

Cercetătorii din Israel susţin că vaccinul anti-COVID conferă mai puţină imunitate decât pretinde producătorul. După prima doză, serul împotriva noului coronavirus are o eficienţă de doar 33%, faţă de 89%, cât estimau specialiştii britanici. Datele au ieşit la iveală, în contextul în care Marea Britanie ar vrea să amâne administrarea celei de-a doua doze pentru ca mai mulţi oameni să fie imunizaţi.

20 ian. 2021, 23:29
Israel pune la îndoială eficienţa vaccinului anti-COVID de la Pfizer. Ar oferi de trei ori mai puţină imunitate după prima doză

Israel pune la îndoială eficienţa vaccinului anti-COVID şi, cu toate acestea, a devenit unul dintre principalii furnizori de informaţii despre vaccinare, în condiţiile în care a demarat o campanie rapidă de imunizare a populaţiei. Acest lucru permite premierului israelian Benjamin Netanyahu să negocieze o livrare mai rapidă a vaccinului anti-COVID al Pfizer/BioNTech, în schimbul datelor referitoare la eficienţa serului.

Sir Patrick Vallance, consilierul ştiinţific principal al Guvernului britanic, a afirmat că va analiza cu atenţie rezultatele furnizare de Israel, unde aproape 25% din populaţie a fost vaccinată.

De altfel, fostul ministru al Sănătăţii, Philip Dunne, a precizat că din datele furnizate de israelieni rezultă că vaccinul Pfizer are o eficienţă de doar 33% după prima doză, faţă de 89%, cât susţinea Guvernul britanic.

„Nu te aștepți să fii protejat în primele 10 zile deoarece sistemul imunitar nu avut ocazia să reacţioneze. Unii oameni e posibil să se fi infectat înainte de vaccinare. După a zecea zi, eficienţa ar fi de 89%, aşa cum reiese din testele clinice”, a explicat Sir Patrick Vallance, conform Times of Israel.

„Nu ştiu exact ce au analizat specialiştii din Israel. Dacă iau în calcul prima zi, atunci nu le oferă un termen exact de comparaţie, dar trebuie să analizăm datele lor cu atenţie. Vom obţine informaţiile din Israel, de la noi, pentru a vedea ce se întâmplă”, a adăugat expertul britanic.

Citeşte şi: Bilanţ vaccinare anti-COVID la 20 ianuarie. Peste 38.300 de persoane vaccinate în 24 de ore

Israel pune la îndoială eficienţa vaccinului anti-COVID de la Pfizer. Ce au descoperit cercetătorii

Marea Britanie a anunţat că, prin amânarea administrării celei de-a doua doză cu 12 săptămâni, mai mulţi oameni vor fi protejaţi după prima doză a vaccinului.

În schimb, medicul Ronni Gamzu de la spitalul Sourasky din Tel Aviv a apreciat drept „foarte optimiste” estimările Marii Britanii, potrivit cărora vaccinul are o eficienţă de 89% după prima doză. Acestea nu au corespuns cu „datele reale” din Israel.

De altfel, autorităţile sanitare din Israel au precizat că prima doză a vaccinului pare a fi „mai puţin eficientă decât s-a crezut” şi mai puţin eficientă decât a sugerat Pfizer, în condiţiile în care ţara a înregistrat luni încă 10.000 de noi cazuri de infectare.

Pfizer a recomandat cadrelor medicale să administreze a doua doză la trei săptămâni după prima.

Odată cu campania de vaccinare, oficialii israelieni au anunţat că vor să introducă „paşapoarte COVID”, prin care persoanele vaccinate pot evita multe dintre restricţii.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu, despre românii care cred că vaccinul anti-COVID conţine un cip. „Nu ne deranjează să avem discuţii”


loading...
Partenerii noștri