Israelul a ucis un importat lider militar al grupării Jihadul Islamic. Războiul din Gaza tinde să devină mai violent

Israelul l-a ucis luni pe Hisam Abu Harbid, un comandant militar al grupării islamiste palestiniene armate Jihadul Islamic, într-un atac aerian în Fâşia Gaza, anunţă armata israeliană şi o sursă din cadul mişcării.

17 mai 2021, 15:15
Israelul a ucis un importat lider militar al grupării Jihadul Islamic. Războiul din Gaza tinde să devină mai violent

Asasinarea lui Hisam Abu Harbid, comandantul Diviziei din Nord al Jihadul Islamic, ar putea declanşa o ripostă violentă a organizaţiei, în a doua săptămână de ostilităţi între statul evreu şi activişti palestinieni în Fâşia Gaza. Armata israeliană anunţă moartea lui Hisam Abu Harbid şil acuză de faptul că ”se află la originea mai multor atacuri teroriste cu rachetă antitanc vizând civili israelieni”. În aceste atacuri a fost rănit, în prima zi a conflictului, un civil israelian, potrivit Tsahal (armata israeliană).

Hisam Abu Harbid era un comandant al Jihadului Islamic de 15 ani, potrivit aceleiaşi surse. Informaţia a fost preluată şi de presa arabă.

Armata israeliană a transmis luni că, la o săptămână de la începerea bombardamentelor, militanţii palestinieni au lansat aproximativ 3.150 de rachete din Fâşia Gaza spre Israel. Aproximativ 460 de rachete nu au trecut graniţa şi s-a prăbuşit pe teritoriul Fâşiei Gaza, a adăugat armata. Sistemul israelian de apărare antirachetă „Iron Dome” a avut un procent de interceptare de circa 90%, au mai precizat forţele armate. Comparativ, în timpul războiului de 51 de zile din Gaza din 2014 au fost lansate spre Israel 4.481 de rachete.

Hissam Abu Harbid

Citeşte şi Israelul continuă atacurile aeriene în Fâşia Gaza. Zece membri din aceeaşi familie au fost ucişi, sâmbătă dimineaţă

Avioane de luptă israeliene au lansat, la primele ore ale zilei de luni, atacuri aeriene puternice asupra Gaza City, la câteva ore după ce prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a semnalat că al patrulea război cu gruparea Hamas care conduce Gaza se va dezlănţui.

Explozii au avut loc în oraş, de la nord la sud, timp de zece minute, într-un atac mai puternic, mai extins şi care a durat mai mult decât seria de raiduri care a avut loc cu 24 de ore înainte şi în care au fost ucişi 42 de palestinieni – cel mai grav atac de la începutul violenţelor, pe 10 mai. Armata israeliană a spus că a atacat casele a nouă comandanţi Hamas din Gaza. Nu au fost deocamdată raportate victime şi nici nu a fost făcută o evaluare a pagubelor create luni.

Presa locală a scris că au fost lovite principalul drum de coastă, din vestul oraşului, şi câteva complexe. Compania de distribuţie a energiei a transmis că atacurile aeriene au afectat o linie care alimentează cu electricitate, de la singura centrală electrică, părţi mari din sudul Gaza City.

Citeşte şi Teroare pentru românii din Israel. Confruntările cu palestinienii se extind şi în Cisiordania. Patru palestinieni au fost ucişi

Duminică, într-o intervenţie televizată, Netanyahu a spus că atacurile Israelului vor continua „la putere deplină” şi „vor dura”. Israelul „vrea să perceapă un preţ mare” grupării militante Hamas, a precizat el, flancat de ministrul Apărării şi rivalul său politic, Benny Gantz, într-o demonstraţie de unitate.