Teroare pentru românii din Israel. Confruntările cu palestinienii se extind şi în Cisiordania. Patru palestinieni au fost ucişi

Clipe de coşmar pentru comunitarea de peste 100.000 de români care trăiesc din Israel. De cinci zile au loc confruntări violente între evrei şi arabi mai multe oraşe. Cel puţin patru palestinieni au fost ucişi, iar alţi 150 au fost răniţi vineri în Cisiordania. De asemenea, în Fâşia Gaza, bombardamentele israeliene au făcut ravagii. Peste 100 de oameni au fost omorâţi, iar alţi peste 850 au fost răniţi.

14 mai 2021, 18:51
Teroare pentru românii din Israel. Confruntările cu palestinienii se extind şi în Cisiordania. Patru palestinieni au fost ucişi

Teroare pentru românii din Israel. O româncă din Lod, oraşul în care a fost decretată stare de urgenţă după o revoltă violentă a arabilor israelieni, a ajuns la spital, după ce maşina ei i-a fost incendiată. De patru nopţi, sirenele sună neîncetat în Israel. Oamenii sunt nevoiţi să fugă în buncăre în sunet de explozii, scrie Mediafax.

„Au dat foc la o maşină de gunoi şi au început să se bată, să împuşte poliţia, să facă scandal. Pe la 11 jumate, am văut şi maşina mea în flăcări. Am coborât jos, la buncăr, de câteva ori, şi nu am mai putut, am sunat la salvare”, a povestit Mariana Ilie, conform sursei citate.

Citeşte şi: Românii, sfătuiţi să evite călătoriile la Ierusalim. MAE a ridicat nivelul de alertă pentru Israel şi Palestina

Românca locuieşte în oraşul israelian Lod de 19 ani. Săptămâna aceasta, mărturiseşte că i-a fost prima oară pentru viaţa ei.

Citeşte şi: Israelul a bombardat rețeaua de tuneluri subterane din Fîşia Gaza VIDEO

Până la declanşarea războiului în Israel, oraşul Lod era considerat un mod de coabitare între evrei şi arabi. Situaţia a degenerat, însă, de mai multe zile, după ce străzile s-au transformat într-un câmp de luptă. În ultimele 24 de ore, au fost arestate 163 de persoane.

„Arabii care erau pe străzi erau îmbrăcaţi la fel. Tunici de acelaşi fel, creea senzaţia unei grupări, una care exista şi de care nu se ştie. Nu erau îmbrăcaţi cum şi-a pus fiecare cămaşa, tricoul sau nu ştiu ce”, a declarat Mario Nando Varga, jurnalist în Tel Aviv, conform Mediafax.

Comunitatea evreilor originari din România este considerată una dintre cele mai importate din Israel, datorită atât numărului membrilor săi în raport cu populaţia statului, cât şi a contribuţiei aduse la înfiinţarea şi dezvoltarea statului, potrivit MAE. În Israel trăiesc 86.200 de cetăţeni născuţi în România. La acest număr putem adăuga şi 125.800 urmaşii familiilor originare din Romania născuţi în Israel, astfel încât se poate vorbi de un număr de 212.000 de persoane.

Teroare pentru românii din Israel. Zeci de morţi după bombardamentele israeliene din Fâşia Gaza

Confruntări între armata israelină şi palestinieni au izbucnit în Cisiordania. Sute de militanţi palestinieni sunt implicaţi în confruntări cu militari israelieni în localitatea Yaabad, situată în apropierea oraşului Jenin, în Cisiordania.

Autorităţile israeliene au precizat că trupele au fost atacate cu pietre, sticle incendiare şi artificii, în cursul unui protest izbucnit pe fondul confruntărilor dintre Israel şi grupurile islamiste palestiniene din Fâşia Gaza.

Cotidianul israelian Times of Israel scrie că patru palestinieni au fost împuşcaţi mortal de armata israeliană în Cisiordania. Acestea sunt cele mai grave confruntări produse în Cisiordania în ultimele patru zile, de când durează conflictul dintre armata israeliană şi grupurile militante palestiniene din celălalt teritoriu palestinian, Fâşia Gaza.