Peste 20.000 de evrei ultraortodocşi au sfidat restricțiile și au asistat la o înmormântare, la Ierusalim. Israelul prelungește izolarea cu cinci săptămâni

Israelul şi-a prelungit izolarea în lupta împotriva Covid-19, în contextul în care noi variante ale noului coronavirus îi pun la încercare campania de vaccinare, iar lideri israelieni recunosc că o ieșire din criza santară şi economică va dura mai mult timp decât estimau.

01 feb. 2021, 16:44
Peste 20.000 de evrei ultraortodocşi au sfidat restricțiile și au asistat la o înmormântare, la Ierusalim. Israelul prelungește izolarea cu cinci săptămâni

Mii de evrei ultraortodocşi au asistat duminică la funeraliile a doi rabini de prim rang, la Ierusalim – provocând un val de critici din partea partenerilor de coaliţie a premierului Benjamin Netanyahu, după cum transmite BBC.

Benjamin Netanyahu, aflat în campanie electorală în vederea unor alegeri parlamentare, a promovat o vaccinare rapidă a celor mai fragili israelieni – aproximativ 24% dintre cei nouă milioane de locuitori ai ţării – şi o izolare naţională ca o soluţie în vederea unei relansări a economiei în februarie. Însă rezultatele pe care sconta la jumătatea lui ianuarie nu au avut loc.

Citeşte şi Situaţie paradoxală în Israel. 30% din morţii de Covid s-au înregistrat în luna ianuarie, în lockdown strict şi plin avânt al vaccinării

Din contră, numărul cazurilor grave de Covid-19 a crescut în rândul populaţiei nevaccinate, iar Guvernul atribuie acest lucru noilor variante ale SARS-CoV-2 şi nerespectării restricţiilor.

Guvernul Benjamin Netanyahu a adoptat o prelungire a izolării la nivel naţional – cu cinci săptămâni – până vineri, în aşteptarea unei validări în Parlament a măsurii, potrivit prsei israeliene.

Parlamentul israelian a dublat cuantumul amenzilor contravenţionale prevăzute în cadrul izolării – la 10.000 de shekeli (2.518 euro).

Citește și Israelul INTERZICE zborurile internaționale pentru a stopa răspândirea coronavirusului

În același timp, 20.000 de evrei ultraortodocşi au asistat la funeraliile rabinului Meshulam Dovid Soloveitchik, care a murit duminică, la vârsta de 99 de ani, din cauya complicațiilor legate de Covid.