Israelul se dotează cu laser antirachetă, premieră în industria militară. Cum funcţionează cea mai eficientă armă de apărare, în caz de război VIDEO

Israelul se va echipa cu un nou sistem antirachetă cu laser în termen de un an, a anunţat premierul israelian, Naftali Bennett.

02 feb. 2022, 16:22
Israelul se dotează cu laser antirachetă, premieră în industria militară. Cum funcţionează cea mai eficientă armă de apărare, în caz de război VIDEO

Luând cuvântul la deschiderea unei conferinţe anuale a Centrului de cercetare pentru securitatea naţională (INSS), Naftali Bennett a prezentat acest proiect „care va permite pe termen mediu şi lung să înconjoare Israelul cu un zid laser care să-l protejeze de rachete, proiectile, drone şi alte ameninţări„. Ministerul Apărării din Israel a anunţat în iunie că a folosit un laser aeropurtat într-o serie de teste.

Noul sistem de laser, instalat la bordul unui mic avion civil, poate viza orice obiect zburător, inclusiv „drone, obuze, proiectile, rachete balistice”, a indicat la cea dată Yaniv Rotem, director de cercetare şi dezvoltare la Ministerul israelian al Apărării.

Tehnologia, dezvoltată de Ministerul Apărării şi compania israeliană Elbit Systems, foloseşte tehnicile de detectare aeriană ale armatei apoi propulsează un fascicul laser de 100 de kilowaţi în direcţia ţintei, a explicat Yaniv Rotem, citat de The Jerusalem Post.

Citeşte şi Bogdan Aurescu ia atitudine faţă Rusia: „Poziția exprimată în raport cu sistemul antirachetă din România este complet eronată”

În iunie, ministerul estimase că va fi operaţional în trei sau patru ani, în timp ce premierul Bennett a dat asigurări marţi că va fi gata „într-un an”.

El a explicat că actualul sistem antirachetă Iron Dome costă zeci de mii de dolari şi că noua tehnologie va economisi bani şi va întări securitatea Israelului.

Cu opţiunea de a intercepta o rachetă cu doar un impuls electric care costă câţiva dolari, vom putea face să dispară ameninţarea iraniană la frontierele noastre„, a spus prim-ministrul. El a mai sugerat că această tehnologie ar putea servi şi altor ţări din regiune „expuse, de asemenea, la ameninţări grave din partea Iranului şi a aliaţilor săi„.

Citeşte şi Vladimir Putin, declaraţie periculoasă: Lansatoarele de rachetă din România sunt o ameninţare pentru Rusia

Pe de altă parte, Naftali Bennett şi-a reiterat opoziţia faţă de un eventual acord internaţional privind programul nuclear iranian. „Niciun acord nu ne va împiedica să asigurăm apărarea Israelului„, a spus el.

Israelul, considerat singura putere nucleară din Orientul Mijlociu, se teme că Iranul, duşmanul său jurat, va ajunge în curând o ţară pe „pragul nuclear”, adică având suficient material fisionabil pentru a produce bomba atomică.